Pont Prínceps d'Espanya
Martorell

  Baix Llobregat
  Carretera 243-C

  Coordenades:

  41.47338
  1.93853
  411370
  4591853
  Número de fitxa
  08114 - 112
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1970
  Jose Antonio Fernández Ordóñez
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Pública
  Generalitat de Catalunya. Pl. Sant Jaume, 4 08003 Barcelona


  Població

  08002 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Dídac Pàmies Gual. SPAL

  Pont amb estructura de formigó sobre el riu Llobregat, formada per dos pilars en forma de V i units per la part superior per jàsseres de formigó.

  La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 01 BPU-01.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  El pont és una obra projectada per l'arquitecte Jose Antonio Fernández Ordónez i construït l'any 1970. La situació geogràfica de Martorell, en la intersecció formada per la Depressió Prelitoral i la Vall del Llobregat, ha estat ja des de època romana un punt de cruïlla de camins. La Via Augusta sobrepassava el Llobregat a través del Pont del Diable de la mateixa manera que ara ho fa el pont Prínceps d'Espanya per la carretera C-243.
  Al construir el Pont dels Prínceps d'Espanya, es va aprofitar per treure la cruïlla de la N-II fora del recinte urbà; per aquest motiu el pont no es va construir de manera perpendicular al corrent del riu i paral·lel al Pont del Diable sinó en diagonal, com havia estat l'antic pont de ferro. Això va comportar que l'espai de la riba entre el pont del diable i el pont dels prínceps d'Espanya fos remodelat: es varen enderrocar varis edificis i murs, es va reubicar la font de les malaltes i es va fer el passeig del riu. El Congost de Martorell és pas quasi obligat en la xarxa viària que comunica Barcelona amb les zones centrals i meridionals de Catalunya.

  PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.