Pont Prínceps d'Espanya
Martorell

Estructural
    Generalitat de Catalunya. Pl. Sant Jaume, 4 08003 Barcelona

Població

Dídac Pàmies Gual. SPAL

Pont amb estructura de formigó sobre el riu Llobregat, formada per dos pilars en forma de V i units per la part superior per jàsseres de formigó.

El pont és una obra projectada per l'arquitecte Jose Antonio Fernández Ordónez i construït l'any 1970. La situació geogràfica de Martorell, en la intersecció formada per la Depressió Prelitoral i la Vall del Llobregat, ha estat ja des de època romana un punt de cruïlla de camins. La Via Augusta sobrepassava el Llobregat a través del Pont del Diable de la mateixa manera que ara ho fa el pont Prínceps d'Espanya per la carretera C-243.
    Al construir el Pont dels Prínceps d'Espanya, es va aprofitar per treure la cruïlla de la N-II fora del recinte urbà; per aquest motiu el pont no es va construir de manera perpendicular al corrent del riu i paral·lel al Pont del Diable sinó en diagonal, com havia estat l'antic pont de ferro. Això va comportar que l'espai de la riba entre el pont del diable i el pont dels prínceps d'Espanya fos remodelat: es varen enderrocar varis edificis i murs, es va reubicar la font de les malaltes i es va fer el passeig del riu. El Congost de Martorell és pas quasi obligat en la xarxa viària que comunica Barcelona amb les zones centrals i meridionals de Catalunya.