Pou del Merli Martorell

Baix Llobregat
Carretera B-224, km 25,250
Està situat al nord de la carretera B-224, a la barriada del Turó del Pou del Merli

Coordenades:

41.47547
1.90248
408363
4592122
08114-111
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX-XX
Dolent
Presenta deteriorament de les parets.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Pública
Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
Dídac Pàmies Gual

Pou circular amb parets de pedra i morter, situat en un terreny inclinat que és la falda del turó anomenat Pou del Merli. La part del pou que sobresurt i que es veu per sobre del terreny és també de mur de maçoneria amb parets d'obra de fàbrica de totxo. La part superior del pou és plana i està reparada i acabada amb totxo i arrebossat per la part superior. La cara que dóna a la carretera és plana, feta amb totxo i presenta una obertura rectangular on hi ha una porta metàl·lica amb dues frontisses i pany de passador. Aquesta obertura presenta un dintell a base de llosa plana de pedra i un ampit rematat per una llosa plana de pedra, que se subjecta sobre una llosa de pedra vertical. A banda i banda de la porta hi ha dues pedres col·locades a manera de repisa sortint cap a fora del mur del pou. L'arrebossat exterior del pou està molt deteriorat i ha desaparegut en bona part.

Element núm. 08208/46, del Mapa de Patrimoni Cultural de Sant Esteve Sesrovires

Aquest pou ha donat nom a la urbanització que s'ha desenvolupat a banda i banda de la carretera B-224. El pou es troba al costat de la carretera, a la banda nord de la mateixa. El nom de merli no se sap a què fa referència, ja que no s'ha trobat cap mot català amb aquesta grafia. Els mots que més s'hi assemblen són merla (ocell) i merlet (part d'un castell), però no se sap si hi ha cap relació amb el topònim merli. Aquest nom apareix documentat per primer cop l'any 1949 al "Censo de ganado caballar, asnal i bovino sujeto a requisición militar" (1940-1965) que es troba dipositat a l'Arxiu Municipal de Sant Esteve Sesrovires.
Aquest pou està ubicat just a tocar de la carretera, i el límit entre els termes municipals de Sant Esteve Sesrovires i Martorell. Al cadastre apareix el límit territorial pel marge esquerre de la carretera, per la qual cosa el pou és a tocar del municipi de Sant Esteve, però dins el terme de Martorell.