Pont d'Olesa
Esparreguera

Carretera C-1414.
    Carretera d'Esparreguera a Olesa.

Generalitat de Catalunya.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Pont de carretera que uneix els municipis d'Esparreguera i Olesa salvan el riu Llobregat. Està sostingut per una forta armadura metàl·lica fonamentada mitjançant sòlids pilars. Aquest pont té un rellevant significat històric per ambdues viles, ja que fins que es construí, l'única manera de travessar el Llobregat d'una riba a l'altra havia estat la de passar en barca.

En la interessant monografia de J. Paulo, Cronista de la Vila, sobre "la barca i altres mitjans de comunicació entre Esparreguera i Olesa", l'autor ha deixat constància escrita del que significà la construcció d'aquest pont tan esperat pels habitants de les dues viles. A mida que el pont s'anava acabant tant el preu d'arrendament de la Barca com els viatgers anaven decreixent. Per fi després de segles i segles d'aïllament viari per les dues viles (sobretot per Olesa) cap al Vallès. La inauguració de la gran obra civil posava fi a les peripècies i les temences a les riuades que s'emportaven riu avall la Barca estavellant-la ribera enllà i deixant a uns i altres sense el servei que els permetia superar la barrera natural del riu. L'acte es celebrà el dia de la Festa Major d'Olesa, el 27 de juny de 1915 i hi assistiren autoritats i representants de totes les entitats civils i religioses d'ambdues viles.

GOMEZ,S.(2004): "Pont d'Olesa". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.
    PAULO, J. (1995): La barca i altres mitjans de comunicació entre Esparreguera i Olesa. Ed. Josep Paulo, pp 173-178.