Pont del Far
Cercs

Romànic
    XI-XII
    no s'han realitzat noves actuacions al pont. A l'estructura hi ha crescut força vegetació.
    Generalitat de Catalunya. Agència Catalana de l'Aigua
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un pont romànic, situat en un tram força engorjat del riu Llobregat denominat el Far, nom que rebia una antiga masia, i potser casa forta, situada relativament prop del pont, però dins el terme de Guardiola, avui desapareguda. El pont té uns 32,50 metres de llargada i uns 2,70 metres d'amplada. El pont està format per dos arcs de mig punt, el central i més gran, té un dimensionat de 32 m de llum i una alçada de 2,9 metres; els pilars es recolzen directament sobre la roca. Pel que fa a l'arc més petit, aquest va ser recuperat arran dels treballs de restauració, aquest està fonamentat en un nivell més elevat que l'altre arc, quedant per sobre del pas habitual de les aigües, però que segurament tenia la funció de facilitar la circulació del riu en cas d'augment del cabal. L'arc petit va ser anul·lat a finals del segle XVIII. Els murs del conjunt del pont són fets a partir de carreus desbastats de mides més aviat petites, disposats a trenca-junt i formant filades més o menys regulars que prenen certa curvatura a l'entorn de l'arc central, el paviment actual és de pedres i còdols; els murs que actuen de barana es van recuperar arran de les obres de restauració i mostren un acabat similar. Les baranes tenen una amplada d'uns 45 cm i una alçada d'uns 66 cm.

El pont del Far és l'únic pont romànic de la comarca conservat.
    El camí ral pujava per la dreta del riu, i en aquest punt travessava el Llobregat per continuar per l'altre costat. Continuava amunt pel congost. Cèsar August Torres diu que l'antic camí de ferradura passava més enlairat.

El pont del Far forma part del recorregut del camí ral que comunicava Berga i la zona nord de la comarca, per tant, amb Bagà, La Pobla de Lillet, i per extensió amb la Cerdanya.
    En les descripcions aportades per Cèsar August Tores, arran de les excursions realitzades el 1905 a la comarca, ja fa esment al mal estat del pont, considerant-lo en un estat ruïnós.
    En motiu de les obres de la nova carretera C-1411, l'any 1990 es van dur a terme els treballs de restauració del pont per part del Servei d'Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, la restauració s'inaugurava el març del 1991.

VILADÉS, R. (1984): "Restauracions arquitectòniques al Berguedà: la masia del Bruc i el pont d'Alfar", a L'Erol, núm. 11. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà.
    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa P. 1. Ajuntament de Cercs
    SERRA, Rosa. (et al.) (1991). Guia d'Art del Berguedà. Ed. Consell Comarcal del Berguedài Patronat del Centre d'Estudis del Berguedà, Berga.
    TORRES, C.A.(1905) . Itinerari per les Valls Altes del Llobregat. Berguedà. Barcelona.
    VVAA. (1985): Catalunya Romànica. XII. El Berguedà, Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona.
    VVAA. (1998): Catalunya Romànica. XXVII. Visió de síntesi. Restauracions i noves troballes. Bibliografia. Índexs generals. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona.