Pont del canal de Viladomiu Vell
Gironella

sobre el canal de la fàbrica de Viladomiu Vell.
    s'hi arriba pel camí que surt darrera l'església i que porta cap a la zona d'horts.

Sara Simon Vilardaga

Pont de pedra d'un sol ull, format per un arc rebaixat fet en dovelles de pedra ben tallada i polida, i els murs de paredat de pedres de mides més aviat grans i formes irregulars, tot unit amb morter de calç.
    El pont permet creuar el canal de la fàbrica i poder accedir a part dels horts que hi ha a l'altra banda del canal, així com arribar a la palanca que permet creuar el riu Llobregat.

La Colònia Viladomiu Vell està inclosa en el "Pla director urbanístic de les colònies industrials del Llobregat"; comprèn els municipis d'Avià, Balsareny, Berga, Casserres, Gaià, Gironella, Navàs, Olvan i Puig-reig. (DOGC núm. 4940 publicat el 03/08/2007).

El maig del 1868 l'empresa "Viladomiu e Hijos", propietària de Viladomiu Vell va sol·licitar l'aprofitament d'aigües per la fàbrica que volia construir als terrenys de la Plana de Sant Marc. Al 1871 la fàbrica va iniciar la seva activitat. A inicis del 1898 es sol·licità reformar la presa a la vegada que augmentar-ne l'alçada, és probable que la construcció d'aquest pont dati d'entorn al moment que es modificà la presa i el cabal del canal.