Pont de Sant Nazari
Guardiola de Berguedà

    Berguedà
    Damunt del torrent de la Fontbona.
    Emplaçament
    Damunt del torrent de la Fontbona a l'encreuament de Gréixer. Ctra. B.4024 pk. 3,9
    1006

    Coordenades:

    42.28174
    1.84837
    405046
    4681700
    Número de fitxa
    08099-143
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XIV-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Està fora d'ús però en bon estat de conservació.
    Protecció
    Legal
    Decret legislatiu 2/2003.de la llei municipal i Llei estatal 3/1995
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. Núm. 36908 IPAC (Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Generalitat de Catalunya
    Autoria de la fitxa
    Pere Cascante i Torrella

    Senzilla construcció d'un sol ull construït amb carreus de pedra picada mal treballada i escairada, unida amb argamassa de calç i disposada en filades més aviat irregulars. Aquest pont és característic pel color vermellós de la seva pedra. Ha estat eixamplat pel pas del trànsit rodat conservant la caixa medieval. Recolza damunt la roca mare en un indret que sobresurten unes llenques damunt la llera. Es conserva mig cobert de vegetació i denomina a la capella que hi va haver en aquest lloc a l'edat mitjana. La capella conserva algunes ruïnes de difícil identificació i mig cobertes de vegetació damunt del turó que domina la vall.

    El pont té algun eixamplament des d'aigües avall per suportar el transit motoritzat. Recolza damunt de la roca natural que en aquest punt presenta algunes llenques més sortides. Sembla correspondre amb una obra popular de mitjans del segle XIV.

    El pont de Sant Nazari podria anar relacionat amb el pont que hi havia "davant de Greixa" i que al 1356 els cònsols de Bagà van fer adobar. També el podriem associar amb les obres d'adobar el camí davant de Sant Nazari datades de l'any 1335. El topònim cognomina a la capella de Sant Nazari que era situada damunt del turó que domina la vall i de la qual avui encara conserva el nom. Esmentada en un testament de 1255 es citen les dues esglésies de Greixa ( sant Nazar i Sant Andreu) .La darrera notícia és de l'any 1343. Des d'aleshores l'edifici es degué abandonar i el seu altar va ser traslladat a l'església de Sant Andreu ja que en un testament de l'any 1427 s'esmenta l'altar de sant Nazari a l'església parroquial de Sant Andreu.

    SERRA I VILARÓ, JOAN (1989). Baronies de Pinós i Mataplana. Investigació als seus arxius. Vol II i III. TOUS I CASALS; JOAN (1978). "Pont de Sant Nazari". Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura