Pont de cal Tinent Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Damunt del riu Gréixer al costat de cal Tinent
  Damunt del riu Gréixer al costat de Cal tinent. Ctra. B.4024 pk. 3'8 a la dreta
  974

  Coordenades:

  42.279
  1.85009
  405184
  4681394
  08099-141
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Medieval
  Popular
  XII-XIV
  Bo
  Legal
  Decret legislatiu 2/2003.de la llei municipal i Llei estatal 3/1995
  Si. Núm. 36906 IPAC (Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)
  Fàcil
  Sense ús
  Pública
  Generalitat de Catalunya
  Pere Cascante i Torrella

  Es tracta d'un pont d'un sol ull damunt el riu de Gréixer. Està compost per un arc de mig punt amb aparell de carreuons de pedra picada, units amb argamassa de calç i disposat en filades més aviat regulars a trenca junt. Recolza damunt de la roca natural en un punt que el riu Gréixer experimenta força desnivell. Mirant aigües amunt a l'estrep de la riba esquerra hi ha un arc de descàrrega de perfil rebaixat que descansa damunt de la roca o codinera. Sembla correspondre amb una obra de fàbrica romànica medieval amb reparacions modernes ja que va haver de ser eixamplat per al pas del trànsit rodat. Actualment serveix de pas per al Gr.107.

  La fàbrica medieval originària sembla correspondre al segle XI o XII tenint en compte que hi passava el camí de Cerdanya pels passos de Jou i del Pendís. Al segle XX es va eixamplar per al trànsit de vehicles rodats. El seu aparell recorda el del pont de l'Alfar a Cercs o el pont vell de Guardiola.

  No conservem cap document referent a aquesta obra d'enginyeria medieval. Malgrat tot la tipologia i tècnica constructiva ens peremt situar-lo a l'època romànica ja que servia de suport al camí ral de Cerdanya que passava pels colls de Jou i coll del Pendís. Els documents de Bagà esmenten constantment reformes en aquest camí per mantenir-lo transitable ja que es tractava d'una via de comunicació molt important. Aquest pont vas er eixamplat a mitjans del segle XX i en el 1908 l'aigua va arribar al nivell de baranes.

  TOUS i CASALS, JOAN (1978). "Pont de cal tinent". Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.