Pont de Malagana
Sant Hipòlit de Voltregà

Al sud-oest del nucli urbà, entre els carrers de la Gleva i del torrent de la Noguereta

El paviment superior està degradat, així com les baranes. Abundant vegetació al torrent.
    Estructural
    Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
    Adriana Geladó Prat

Pont aïllat i completament reformat, situat a l'extrem de migdia del terme municipal, damunt del torrent de la Noguereta. Està format per un sol arc de mig punt, amb tota l'estructura bastida en formigó. La part superior o tauler presenta un paviment asfaltat ens força mal estat de conservació, i es troba delimitada amb unes baranes metàl·liques que actualment es troben una mica vençudes, probablement per l'acció del vent.

Aquest pont forma part del traçat de l'antic camí ral medieval que comunicava el santuari de la Gleva (Les Masies de Voltregà) amb la població de Sant Hipòlit, entrant per la banda de migdia del terme municipal i salvant el pas damunt del torrent de la Noguereta.
    El pont fou reformat l'any 1992. Segons consta a la memòria d'execució d'aquesta obra custodiada a l'arxiu municipal de la vila, "el pont tenia una amplada molt xica, però va soportar força tràfec rodat fins ara, unint les trames viaries dels dos municipis. Actualment, només hi resta la meitat del mateix, en part degut als materials febles utilitzats en la seva construcció, i en part a la vellesa propia de l'obra. Es planteja per tant substituir la part malmesa i reforçar l'existent. Aquesta memoria té com a finalitat, el plantejar l'actuació urgent en aquest pont, a fi de tornar a restablir el tràfec rodat i garantir la seguretat del pas per sobre d'ell" (AMSHV. c.1006).
    El renom de Malagana fa referència a una llegenda popular relacionada amb la construcció del pont. Segons sembla, la seva construcció depenia de l'acord entre tres parts: l'ajuntament de Sant Hipòlit, el de les Masies i diferents propietaris de la zona. Un d'aquests propietaris es mostrava reticient a signar el document dacord, tot i que finalment, i pressionat pels altres, va accedir-hi tot exclamant: "Bueno ja us ho firmo però que consti que ho faig de mala gana!" (Anglada, 2008: 74-75). Popularment, aquest renom també es va utilitzar per designar el torrent de la Noguereta.

ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 74-75.
    SERRALLONGA, J.; CROSAS, C.; CASAS, P.; SERRA, L. (2014). Sant Hipòlit de Voltregà, l'empenta d'un poble. Vic: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Eumo Editorial, Museu del Ter, p. 97.