Pont de l'Espina
Collsuspina

  Moianès
  Torrent de l'Espina
  Emplaçament
  Al costat del molí de l'Espina

  Coordenades:

  41.81786
  2.1754
  431514
  4629882
  Número de fitxa
  08070-48
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Està en ruines
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08069A00700009
  Autor de la fitxa
  María del Agua Cortés Elía, OPC Diputació de Barcelona

  Restes d'un antic pont que creuava el torrent de l'Espina per salvar la comunicació entre el molí i el mas de l'Espina. Es conserven les arrencades de l'arc o estreps del pont a banda i banda de la riera. Per una fotografia antiga del pont, sabem que era un pont amb forma d'esquena d'ase. Al llit de la riera encara hi ha les restes dels antics carreus que formaven les dovelles de l'arc, de formes regulars i ben treballades.

  La fotografia del pont complert és anterior a l'enderroc.

  El molí estaria relacionat amb el mas de l'Espina, tot i que és difícil establir la seva cronologia. El molí es cita l'any 1828 en el decret episcopal del bisbe Corcuera, dient que el sacerdot s'havia d'encarregar de les 39 cases que aleshores tenia el poble, de 26 pagesies del sector de Sant Cugat de Gavadons i 6 de la part que corresponia a la parròquia de Balenyà (entre les que es cita el Molí de l'Espina). Aquest pont va ser ensorrat fa uns 8-10 anys de forma voluntària.

  Pladevall, A. (1991). Balenyà, un terme històric. Eumo Editorial, Ajuntament dels Hostalets de Balenya.
  Roma i Casanovas, F. (2013). Patrimoni existencial del Brull, Centelles, Collsuspina, Hostalets de Balenyà i Seva. BUBOK PUBLISHING, S.L.