Pont de Gaià
Gaià

  Bages
  Sector sud-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 3,2
  365

  Coordenades:

  41.90489
  1.91193
  409754
  4639789
  Número de fitxa
  08090-313
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  08089A011090190000YP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Petit pont de l'antiga carretera que comunicava Navàs i Gaià i que travessa sobre la riera de Gaià. Es troba en un paratge frondós, prop del punt quilomètric 3,2 de l'actual carretera, que discorre gairebé en paral·lel a l'antiga. És un pontarró d'una sola arcada, fet de pedra i amb l'arc revestit amb maó. L'amplada del pont és de 4,5 m i, a les vores, és reforçat amb un voral de formigó i també amb pedres cantoneres que feien de barana.

  Informació oral facilitada per Josep Matamala i Josep Font

  Abans de la construcció de l'actual carretera (BV-4401) l'antiga travessava el Llobregat per un pont que hi havia al costat del molí de Castellet i que es va inaugurar el 1945. Més o menys per aquesta època es va construir també el Pont de Gaià, similar a l'anterior, sent alcalde del municipi Josep Matamala Bruc. L'antiga carretera continuava en direcció a Gaià per un itinerari més al sud-est de l'actual, passant pel carrer del Pla del Forn.
  La carretera de Prats de Lluçanès a Navàs ja formava part d'un pla de carreteres de la Diputació de Barcelona de començaments de segle XX i, en un principi, estava projectada perquè passés per la Vall de Vilaramó i el sector nord-est del terme de Gaià. Aquesta carretera, però, no es va fer efectiva fins a la dècada de 1970, i finalment el traçat escollit passava pel nucli de Gaià. El pont actual sobre el Llobregat va inaugurar-se el 20 de setembre de 1968 i la carretera es va construir en diferents fases en els anís següents. Les obres d'aquest nou vial les van impulsar dos prohoms amb bons contactes amb els responsables polítics del moment: l'enginyer Josep M. Llançó (propietari de la casa d'Abellà de Baix i responsable del pantà de Sau) i un tal Colomer, propietari de Pregones i governador de Toledo. Les obres van anar a càrrec de la Diputació de Barcelona, i es van portar a terme en tres fases: primer entre el Pla del Forn i Sant Pau de Pinós, en segon lloc entre Navàs i el Pla del Forn, i finalment entre Pinós i Prats de Lluçanès. La nova carretera es va inaugurar entrada ja la dècada de 1970, sent alcalde de Gaià Pere Armengou Casals.

  AADD (2016). Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 312.
  VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)