La Vila (mas)
Gaià

Sector nord-est del terme de Gaià
    Prop del Vilaró camí direcció nord-est cap a Xusqueda i seguir uns 1400 m

XIII-XV
    En ruïna i pràcticament desaparegut
    Jordi Piñero Subirana

Restes molt escadusseres d'un antic mas medieval que es troben emplaçades uns 400 m al nord-oest de la masia de Vilaramó, vora un camp de conreu recentment remogut i eixamplat. A l'extrem d'un altiplà actualment ocupat per un bosc jove tan sols s'hi pot identificar una construcció que probablement correspon a una tina excavada a la roca. És de forma circular i està protegida dins una estructura de planta quadrada, feta amb murs de carreus de força qualitat. La tina es troba vora una petita cinglera, i al voltant s'hi observen restes d'algun possible mur o marge de pedra, però no es pot identificar pròpiament l'estructura principal del mas. De fet, aquest emplaçament és tan sols una deducció a partir de les referències en documents antics. Cal dir que uns 100 m al nord-oest, en la zona ocupada actualment per un camp de conreu, s'hi van localitzar restes arqueològiques d'època ibèrica i romana. Es tracta del jaciment conegut com la Vila.

Informació facilitada per Josep M. Badia

Tal com hem comentat, aquest mas devia ser l'evolució d'una anterior vil·la romana. D'aquí, probablement, el nom de la Vila. Segons dades recopilades per Josep M. Badia, el mas anomenat la Vila apareix esmentat l'any 1200 (en un document de l'arxiu de la Portella) ja amb la denominació de "Villa". En època moderna ja no apareix més i, per l'estat de les ruïnes, deu fer molt de temps que es va abandonar.

BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 58