Pont de Cristòfol de Moura
Sant Adrià de Besòs

BCIL (942-I Acord de Ple del 23/01/2003).
    Si (IPA)
    Ajuntament de Sant Adrià de Besòs (Plaça de la Vila,12 - 08930)
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

El pont sobre la llera del riu Besòs que uneix els barris de Sant Joan Baptista i La Catalana. Té 140 metres de llargada i 20 metres d'amplada. Està construït amb formigó armat blanc. Consta de tres franges longitudinals independents a diferent nivell. La central és per el trànsit rodat, hi ha tres carrils en cada sentit, i les laterals, que estan aïllades per un mur, destinada al trànsit de vianants. La sola central lleument arquejada, té una amplada de 20 metres amb quatre carrils dos per cada sentit, està recolzada sobre els dos murs de contenció que canalitzen la llera i quatre pantalles paral·leles, que s'esglaonen per tal de suportar la passera de la banda de mar, d'uns 5 metres d'amplada, en aquest cas, la sola és totalment horitzontal mantenint la cota d'arrancada, tant des del carrer Olímpic com des del carrer d'Antonio Machado proporcionant la comunicació més ràpida i funcional entre dos punt. Aquesta transcorre a un nivell més baix que el de la sola central, entre ella i la passera hi ha un mur de formigó d'alçada suficient com per fer en part de barana de la via central, aquest joc compositiu aconsegueix que el vianant resti aïllat de la percepció del trànsit rodat. El mur funciona com una façana, limita la vista de la serra concentrant-la en la balconada ressaltada amb la pèrgola, a la vegada que, els bancs que es recolzen en aquest mur proposen l'espai com un mirador que s'obra sense traves a l'horitzó. En contraposició, la passera de la banda de muntanya, oscil·la ondulant per sobre i a ran de la sola central, la passera s'eleva independent per tal d'oferir la pluralitat de vistes del delta del Besòs, la llibertat formal i espacial que aquest tram proposa, queda reforçada per la separació d'aquesta amb el tram central, tant físicament (hi ha aproximadament un metre de separació entre elles), com en la solució estructural, ja que en aquest cas la llosa està suportada per pilars de secció rectangulars, rematats en esquadra. El pont es va construir per comunicar Barcelona amb Sant Adrià de Besòs i Badalona. Abans només hi havia el pont de la N-II. Dins del mateix Sant Adrià, el pont va permetre la comunicació dels barris de la Catalana i la Mina, al marge esquerre del Besòs amb la part dreta del municipi. Aquesta comunicació abans es resolia mitjançant una passera només per a vianants. Hi ha dos tipus bàsics de baranes, les d'acer constituïdes per muntants de perfils en T i passamà de secció circular, amb les variants de major o menor densitat dels travessers també de secció circular, recolzades directament sobre la sola com en el cas de la barana que dóna a mar, o bé sobre els murs de formigó. I les que estan constituïdes pel propis murs de formigó.

Cal destacar la decoració del mur de la cantonada del carrer d'Olímpic amb Cristòfol de Moura a partir d'un mosaic ceràmic seguint la tècnica del trencadís que dibuixa uns dofins, feta per un grup d'expresidiàries de Wad Ras, l'any 1998, a partir del tallers impartits a la presó per l'associació Bia Bya Art. Aquest projecte és fruit d'un conveni per promoure la inserció de les preses en el món laboral, signat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i l'associació Bia Bya Art, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. La inauguració es va fer el 25 de març de 1999.

Tota la història de Sant Adrià de Besòs es veu condicionada pel riu, que separa el terme municipal en dues parts. Així, les passarel·les o ponts construïts per tal de travessar el riu es converteixen en un eix fonamental per la quotidianitat dels adrianencs, per la consolidació simbòlica de la seva identitat com a poble, així com per les comunicacions entre Barcelona, Sant Adrià i Badalona. Al llarg de la història, han estat diversos els ponts que s'han construït i reconstruït a causa de les besossades (nom popular amb el qual es coneix els creixements del riu Besòs), així com les èpoques en què no es gaudia de cap pont, prenent importància la figura dels passadors. Aquests, es dedicaven a posar palanques, a passar les persones a collibè i a ajudar a cavalls i mules que empenyien carros, tartanes o combois militars a passar el riu. Tenim constància d'aquests ja des del 1602, quan el bisbe de Barcelona i baró de Sant Adrià va manar que tots els diners que se n'obtinguessin s'invertissin a arreglar la vella Església del poble. Aquest ofici es va allargar fins el 1888, en el marc de l'exposició universal de Barcelona, inaugurant-se el primer pont de ferro de Sant Adrià. El pont de Cristòfol de Moura s'inaugurà el 1989, i, en termes municipals, va suposar la millora de la comunicació dels barris de La Catalana i La Mina amb el de Sant Joan Baptista. A més, en l'àmbit comarcal, comunica el polígon industrial de Badalona amb el port i la part més baixa de Barcelona, tenint en compte que fins al moment només es podia creuar amb trànsit rodat pel pont de la N-II. Arrel de la millora de les comunicacions que va suposar, l'any 2003 el Ple del consistori de Sant Adrià aprova declarar-lo Bé Cultural, d'Interès Local

ASAB (2) UI. 552, exp. 44. BATLLE, Enric i ROIG, Joan (1989). Puente sobre el Besos; dins Revista El Croquis. Any VIII, nº 39 Abril 1989. BELLOSTES, J. i ARNAU, N. (2002): Catàleg de béns culturals d'interès local del municipi de Sant Adrià de Besòs. CORRALES, A. (1999). Un mosaico para la reinserción; Área Besòs, març de 1999, pp. 5. ROVIRA I COSTA, J. (1951). Resum històric de la Verneda del Besòs. Sant Adrià de Besòs, Editat per l'autor. ROVIRA I COSTA, J. (1991). Arts i oficis desapareguts de Sant Adrià; dins Revista Viure, núm. 19. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal, abril 1989. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 12, desembre 1990.