Plans de Rotllant Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Al lloc dels plans de Rotllant a sobre de Terradelles
  Damunt de Terradelles. Pista forestal de Terradelles a Brocà passat uns 2 Km.
  853

  Coordenades:

  42.24716
  1.88039
  407636
  4677825
  08099-77
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  08098A00600069
  Pere Cascante i Torrella

  Extensió de prats situats sota de la casa de Rotllant, darrere el Tossal del Comellar i delimitats pel reg de les Eugues a l'est i el torrent del Comellar i el de la Paelleta a l'oest. Es tracta d'una superfície de prats de pastura enmig de boscos de pi roig que tenen molt de nom pels habitants de Bagà i Guardiola de Berguedà. Al mig dels prats hi havia un pi roig centenari que li donava un aspecte molt característic. Va ser tallat fa pocs anys.

  Es tracta d'una zona molt freqüentada pels habitants de Guardiola de Berguedà i de Bagà. Està emprada com a pastura i pertany a la casa homònima.

  La zona dels plans de Rotllant i del vinyet de Rotllant és de denominació moderna. Els documents que fan referència a les donacions de Sant Llorenç prop Bagà (ACA. Monacals d'hisenda. Vol 801. Doc 27 esmenta un vilar d'Osormeu i "in apendicio de Sancti Martini, vel in ipsa plana qui est subtus vilar de Osormeu". Ambdues podrien correspondre a la zona referida ja que el primer podria relacionar-se a les restes d'un mas medieval que s'ha trobat a la zona i el segon o "plana" podria correspondre amb aquests prats ja que les afrontacions pertanyen al terme de Sant Martí de Brocà. Bolòs no sap on situar-lo però nosaltres pensem que seria en aquest lloc.

  BOLÓS MASCLANS, J; PAGÈS, m (1996). El monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Artestudi. Barcelona p- 76 i 189