Plafó de La Condor
Arenys de Mar

Rial de sa Clavella, núm. 89

Francesc Vila Rufas (Cesc) i Jordi Aguadé
    Cóndor Aretex, SA
    Jordi Montlló Bolart

Plafó ceràmic (6 x 13 rajoles) dissenyat per Cesc i realitzat per Jordi Aguadé, on s'hi representen diversos personatges amb mitjons, ja que es tracta de representar l'activitat de l'empresa Cóndor Aretx, SA, que fa mitjons. En primer lloc, des de l'esquerra, trobem un home dret, amb barret i sense sabates, que es mira els mitjons. Al seu costat, una dona amb un cotxe de nen que li ensenya uns mitjonets. Al costat, un nen fa la vertical amb els peus enlaire, mostrant satisfet els mitjons. Tot seguit, veiem una escena en un mostrador, on el dependent li ensenya uns llargs mitjons al client. Finalment veiem un home assegut en una cadira, sense sabates i el gat damunt els peus, escalfat pels mitjons de l'home.

Francesc Vila i Rufas (Barcelona el 1927-2006),va ser més conegut pel pseudònim Cesc. Era fill d’un dibuixant i il·lustrador i germà d’un pintor i retaulista. Va dedicar la seva carrera a l’humor gràfic. Des dels anys seixanta fins als noranta, del segle XX, va retratar fets i gent amb un traç fresc i una ironia fina. Els seus personatges eren plens d’humanitat i tendresa.  Les seves vinyetes es publicaren en prestigioses revistes i diaris, tant nacionals com estrangers, rebent diversos guardons. Així mateix, va fer dibuixos per a llibres, cartells i campanyes publicitàries, com la dels mitjons Cóndor.

Malgrat que el seu vessant com a il·lustrador de premsa és molt més conegut que el de cartellista, la veritat és que Cesc va atendre nombrosos encàrrecs. No obstant això, cap al final es dedicà especialment a la pintura, tot i que continuà fent col·laboracions amb diaris, com l’Avui i el Diari de Barcelona.

Jordi Aguadé i Clos va néixer a Barcelona el 1925. Estudià a l’Escola Industrial i posteriorment a l’Escola Massana. Amb només quinze anys ja treballava d’aprenent al taller del ceramista Josep Llorens i Artigas on tingué l’oportunitat de col·laborar amb Joan Miró. Va viatjar a París i després a Suècia, on aprendria la sobrietat escandinava de la mà d’una important ceramista. En tornar, va revolucionar la ceràmica catalana. La brillant trajectòria d’Aguadé el va dur a explorar les possibilitats dels esmalts cuits, creant dissenys que, encara ara, semblen actuals i moderns.

L'any 2020 la conservadora i restauradora Berta Blasi, recuperava els malmesos dibuixos preparatoris del mural de Cesc a Arenys de Mar.