Plaça Nova, carrer Hospital i carrers adjacents
Centelles

Plaça Nova, carrers Hospital, Nou i Socós
    A l'interior nucli urbà

XV-XVIII
    Es desconeix
    Regular
    La majoria de les restes trobades van ser destruïdes després de documentar-se, la resta es van tornar a tapar.
    C.C.A.A. Núm. 1
    5178002DG3257N0001HO
    Jordi Petit Gil

Amb motiu de les obres de pavimentació de serveis a dits carrers es va dur a terme una intervenció arqueològica. Al carrer Hospital no hi havia cap estructura arqueològica en el subsòl a excepció del final del carrer quasi ja a la Plaça Major on va aparèixer un mur possiblement d'una antiga casa. Al carrer Nou es localitzà un mur de fonamentació del Portal Nou i part de la pavimentació de l'antic carrer que creuava el torrent i entrava al poble. Els murs que sortien a banda i banda d'aquest s'han interpretat com a baranes del pont que creuava el pas al Portal Nou. Al carrer Socós es va localitzar un mur que coincideix amb el traçat de les muralles que tancaven la vila al segle XVI (potser que es tracti de la fonamentació del Portal de Sant Martí). A la Plaça Major, davant de l'entrada principal al Palau Comtal, s'ha trobat una estructura semicircular feta amb morter de calç, assentada sobre la roca natural, de cronologia moderna la qual s'ha relacionat amb un tambor o mur circular que se sap que es construí davant l'església en 1835 per defensar-la.
    Lloc d'habitació amb estructures conservades

Es probable que en el carrer Hospital el mur de fortificació de la Sagrera present en els documents del segle XIV coincideixi amb la línia del carrer i que pot ser on s'assentin les actuals cases. L'empresa Estrats va realitzar dues intervencions entre desembre de 2005 i juny de 2006.

- Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Centelles. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya.