Plaça Major
Borredà

    Berguedà
    Plaça Major, 08619-Borredà
    Emplaçament
    Casc antic de Borredà

    Coordenades:

    42.13562
    1.99418
    416877
    4665324
    Número de fitxa
    08024 - 20
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Segle
    XI-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes Subsidiàries de Planejament/Zona 1 Casc Ant
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA, nº 3086
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Varis propietaris
    Autoria de la fitxa
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

    La Plaça Major és el centre històric i urbà de Borredà al qual hi arriben els carrers de Berga, de Frontanyà, de Manresa, de l'Església. De forma irregular, més aviat rectangular, és presidida, al sector de llevant, per les grans dimensions de l'església parroquial, i a ponent per cases entre mitjeres, de les quals destaca cal Benet, cal Bardolet i l'Ajuntament. Les cases entremitgeres tenen planta baixa, dos pisos i golfes sota teulada; les façanes conserven llindes de pedra amb les dates de la construcció gravades la qual cosa informa de que es va adoptar l'actual morfologia al llarg dels s.XVII i XVIII.

    Al carrer hi destaquen dues grans cases, Can Font i Ca les Monges.
    Les Normes Subsidiàries de Planejament Urbà de l'Ajuntament de Borredà (2002) determinen que com a Zona 1 Casc Antic (espai urbà) les edificacions del nucli històric de Borredà, en concret les de la Plaça Major, Carrers de l'Església, Manresa, Frontanyà, Camí de la Font, de Berga, de Dalt i la Placeta.

    La plaça Major es va començar a formar al s. XIV quan a redós de l'església parroquial i al peu del camí ral de Berga a Ripoll es construeixen algunes cases com la rectoria i l'hostal de Borredà que formaran també l'espai urbà de la Placeta. La plaça és una eixampla del carrers que al llarg dels segles es formen a banda i banda de l'antic camí ral que des de Borredà portava al monestir de Sant Jaume de Frontanyà.

    SERRA, Rosa (1990: 459-473). "Les possessions del monestir de Sta. Maria de Ripoll al Berguedà a partir d'un capbreu del s. XVIII", a "Església i societat a la Catalunya del s. XVIII", vol. II. Comunicacions, UNED. Cervera.
    SERRA, Rosa (1998: 34-39). "Les possessions del monestir de Santa Maria de Ripoll al Berguedà", a l'Erol. Berga.
    VV.AA.(1990). "Borredà". Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà. Berga.