Placa homenatge a Amadeu Vives
Collbató

Josep Romeu
    El 1996, en el 125è aniversari del seu naixement, fou netejada i restaurada.
    Ajuntament de Collbató, Bonavista, 2, Collbató (08293)
    Assumpta Muset Pons

La placa dedicada a Amadeu Vives és una peça de marbre blanc i forma rectangular que té les cantonades arrodonides. Els ornaments (una branca d'olivera amb una lira i quatre claus) i el nom del mestre són de llautó. Té gravada aquesta llegenda:

EL DIA 18 DE NOVEMBRE DE 1871 NASQUÉ AN AQUESTA CASA EL MESTRE COMPOSITOR D. AMADEU VIVES I ROIG. EL POBLE LI DEDICA AQUEST RECORD.
    16 DE SETEMBRE DE 1914.

Casa natal del músic i compositor Amadeu Vives i Roig (1871 - 1932), fundador de l'Orfeó Català. Va ser l'autor de peces de música coral tan emblemàtiques com l'Emigrant, del 1890, amb lletra de Jacint Verdaguer, o la Balanguera, del 1910, amb lletra de Joan Alcover. També va fer òperes i sarsueles tan populars com Bohemios (1903), Maruxa (1914) o Doña Francisquita (1923).
    En la sessió del 26 de julio de 1914, la Corporació Municipal acordà fer-li un homenatge. L'acte es va celebrar el dia del patró, el 16 de setembre. Es va col·locar una placa a la seva casa natal, que va costar 1.350 pessetes, que va ser descoberta després de la missa, i es va rebatejar amb el seu nom el carrer Major on havia nascut.També es va fer un dinar.
    L'any 1971, en el centenari del seu naixement, la placa fou ornamentada amb una corona de flors, una bandera espanyola i una senyera. El 1971 es va inaugurar l'avinguda del Centenari d'Amadeu Vives, que va des del poble fins a la Font del Còdol.

VALLÈS I ALTÉS, Joan (1988), Aproximació a la figura d'Amadeu Vives, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Biblioteca Serra d'Or], p. 110.
    ARXIU A. MUSET, Festa Major de Collbató, 1914.