Cal Ponset
Collbató

Al carrer Amadeu Vives

XIV-XX
    PGOU 21/12/1984 (nucli històric)
    Assumpta Muset Pons

Cal Ponset és una casa que conserva importants vestigis medievals, com el portal de mig punt fet amb grans dovelles de pedra, amb la data de 1560 i la llegenda Jesús i Maria gravades a la clau, els arcs interiors construïts amb carreus ben tallats o el mur atalussat i de marcat caràcter defensiu de la cantonada.

El 1368 la casa pertanyia a Pere Mercader que va fer la confessió davant del notari de Guillem Durfort, el darrer senyor laic del castell de Collbató; el 1496 a Miquel Janer; el 1560 a Joan Marcas, que devia fer la portalada; el 1611 al seu fill Joan Marcas; i el 1728 als hereus de l'hisendat i doctor, Francesc Julià Marcas. L'any 1894 la casa, sense les terres, era propietat d'Isidre Pons, el Ponset, un fuster avantpassat directe dels actuals propietaris. L'existència del mur lateral fa pensar que a l'Edat Mitjana havía marcat el límit oriental de la vila.

ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ, Arxiu Notarial, Llo. 490, f. 2 r.; Ma. 34, f. 103 v.; i Llo. 381 (1), f. 16 r.
    ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT, Collbató, Ajuntament, L. 429, 3.