Plaça d'Esteve Albert
Dosrius

Plaça d'Esteve Albert - Dosrius
    Situada a la cruïlla dels carrers d'Esteve Albert i d'Antoni Tàpies

Ajuntament de Dosrius
    Adriana Geladó Prat

Plaça de planta rectangular dividida en dos espais disposats a diferent nivell i units per una rampa i unes escales de pedra. L'accés principal es fa pel carrer d'Esteve Albert, on hi ha un paviment de pedres en forma de porta i arquivolta de reminiscències romàniques. Al costat de l'accés hi ha una pedra de granit amb una placa de marbre encastada, on apareix el nom d'Esteve Albert i una quarteta de l'any 1946 del mateix autor. Des d'aquest accés hi ha dues fileres de xiprers intercalats amb bancs per seure, que marquen el camí a seguir fins al nivell superior. Al costat de les escales hi ha una font bastida per la ceramista local Berta Julivert. Al bell mig del nivell superior hi ha una escultura cilíndrica d'acer inoxidale, amb un bisell superior d'un metre i unes mides de 5,40m d'alçada per 0,35m de diàmetre. A la part inferior hi ha tres grans blocs de granit decorats amb herbes aròmatiques de la zona, situats damunt d'un paviment circular de 6m de diàmetre, format per tres cercles concèntrics de llambordes. Al cercle exterior hi ha tres pedres gravades amb la lletra H. Al costat d'aquesta escultura hi ha un llibre obert de bronze damunt d'un peu estriat, amb el nom d'Esteve Albert gravat.

La plaça fou inaugurada el 14 de desembre de l'any 1997 dins dels actes d'homenatge a la figura del dosriuenc Esteve Albert, en un cicle anomenat "Un any amb l'Esteve Albert i la seva obra". El projecte de construcció de la plaça fou redactat per Jaume Canals i Casabó (arquitecte municipal) i el conjunt escultòric i l'ajardinament foren dissenyats i creats per Ernest Borràs, escultor del municipi. Conceptualment, el llibre fa referència a l'home com a matèria i l'escultura de la part superior a l'esperit com a memòria. El cilindre és símbol de la memòria històrica del temps, el basament simbolitza el camí cíclic sense principi ni fi i les H gravades fan referència a l'home, la història i la humanitat.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.28/189. BORRÀS, Ernest (2004). "Esteve Albert. El seu ressó". Duos Rios, núm. 1, Monogràfic In memoriam Esteve Albert i Corp, p. 62-64.