Plaça d'en Gili
Taradell

Taradell

XVI-XX
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Plaça formada entre dues places, la de la Plaça a mestral i la de Santa Llúcia llevant. La plaça està constituïda per edificacions de tres nivells d'alçat i dues o tres crugies. Les cases més antigues, con són Can Gili, Ca la Feliça o Can Magatzem, entre d'altres, estan obertes amb portals d'arc pla de pedra carejada, amb finestres també d'arc pla de pedra carejada als pisos, moltes d'elles datades. El tractament dels murs és en algunes cases arrebossat i en d'altres amb pedra vista. Fins al segle XX s'hi van construir més cases, entre les que destaca la neoclàssica de Can Madriguera.

El nom de la plaça té el seu origen amb el paraire Cristòfol Gili, que provinent del mas Gili de Vilalleons es va establir a Taradell al segle XVI. La plaça d'en Gili està documentada com a tal des del segle XVII.

SOLAGRAN, S. (2010). Els carrers de Taradell. Prats de Lluçanès: Editorial Cal Siller.