La Plaça
Taradell

Taradell

XVI-XX
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Plaça formada al costat de llevant de l'antiga sagrera de Sant Genís de Taradell, amb la qual comunica a través d'un pas cobert a la casa de Ca la Laia. La plaça està formada per edificacions de tres nivells d'alçat i dues o tres crugies. Les cases més antigues, con són Can Síria, Can Moliner o Can Tuneu, entre d'altres, estan obertes amb portals d'arc pla de pedra carejada o bé d'arc de mig punt adovellat, amb finestres també d'arc pla de pedra carejada als pisos. El tractament dels murs és en algunes cases arrebossat i en d'altres amb pedra vista. Fins al segle XX s'hi van construir més cases, entre les que destaca la modernista de Can Pallàs.

L'origen de la plaça el trobem en una placeta o prat on es reunia el Consell de la Baronia de Taradell des de l'època medieval. En un extrem s'hi documenta al mas Solà, del qual se'n tenen notícies des de l'any 1192 i que fou enderrocada a finals del segle XIX. A partir del segle XVIII la plaça és sovint anomenada Plaça Major, tot i que també consta com a Plaça de la Vila, o de la Constitució, entre d'altres. A finals del segle XX, durant les obres que es van fer a la casa de Can Tuneu, es van posar al descobert dos pòrtics a la planta baixa, que apunten a una certa voluntat de formar una plaça porticada.

SOLAGRAN, S. (2010). Els carrers de Taradell. Prats de Lluçanès: Editorial Cal Siller.