Plaça de l'Església
Alella

  Maresme
  Plaça de l'Església, del núm. 1 al 4

  Coordenades:

  41.49356
  2.29444
  441106
  4593790
  Número de fitxa
  08003 - 79
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Alella (Plaça de l'Ajuntament, 1 - 08328 )
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Correspon a l'entorn immediat de l'església parroquial de Sant Feliu d'Alella, protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Comprèn la zona delimitada per la plaça de l'Ajuntament, el carrer Rector Desplà, la plaça de l'Església, el carrer Dom Bosco i el conjunt de l'església parroquial i la rectoria. Tenen una especial atenció les façanes que conformen el límit nord d'aquest entorn, un agrupament de cases entre mitgeres, de planta baixa i pis, que donen façana a la plaça. En podem distingir dos sectors amb alineacions diferents: el conjunt de cases de cos de la zona de la plaça de l'Església i la resta d'edificacions de la plaça de l'Ajuntament. El primer tram, a una cota superior i amb continuïtat amb l'alineació de les cases del carrer Comas, està format per quatre cases, les dues del mig amb una crugia de 5 m aproximadament i la resta de majors dimensions. Les característiques de les façanes són: tractament unitari del ràfec, façanes planes, eixos verticals de composició, obertures petites de proporcions verticals, portals a la planta baixa sobre els quals trobem un balcó a la planta pis, i acabats amb arrebossats pintats. Un mur de maçoneria separa les dues plataformes: la superior, d'accés a les cases i amb paviment ceràmic, i la inferior, que continua com a carrer amb llambordins cap a llevant. Al sud tenim el carrer Don Bosco que es diu que corresponia a l'antic traçat del camí Reial. Flanquejat entre les tanques de pedra dels patis d'ambdós costats, ens porta just davant de la placeta de la portalada de l'església,situada a un nivell encara inferior al carrer del Rector Desplà. És un espai recintat amb una tanca de pedra i reixa de ferro. Antiga Sagrera o Raval -, envoltant el conjunt de l'església parroquial, la plaça de l'Ajuntament i carrer Dom Bosco -l'antic Camí Reial.

  La urbanització de la plaça de l'Església es realitzà a finals del segle XIX al lloc on es trobava, des del segle XV, el nou fossar.

  AJUNTAMENT D'ALELLA (2010). Catàleg patrimoni històric, artístic, cultural i mediambiental; dins el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal d'Alella.