Plaça de les Eres
Sant Pere de Riudebitlles

Plaça de les Eres
    Davant l'antiga porta de les Eres que donava sortida a la vila

XVI-XX
    ARQUEOCIÈNCIA - J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Centre radial d'on parteixen el camí de Sant Quintí, avui carrer del mateix nom, el carrer Major (antiga entrada de la Vila), el carrer del Trull, el carrer Pirineus (antiga carretera vella o camí dels morts, en direcció a Sant Jeroni), el carrer Nou i el carrer Montseny (abans Darrere el Rec), que segueix el curs del Rec per darrere les eixides de les cases del carrer Major, en direcció al Camí de Baix (antic camí de Vilafranca a Piera). Al seu centre, s'aixequen plàtans plantats segons acord de l'Ajuntament de 29 de gener de 1882. Aquests arbres abans feien ombra a la font que hi havia, avui desapareguda. Està presidida per dos edificis principals, l'Ajuntament, bastit al segle XIX, i Cal Soler, casa pairal del segle XVI, així com d'altres edificacions d'interès.

Des de dins de cal Soler surt una mina que va fins als primers arbres.

Localitzada davant el portal del mateix nom que donava accés al carrer Major. Aquest portal, juntament amb el de Baix, eren els dos punts d'accés a la Vila (HISTÒRIA, 1995). Aquí es situaven les Eres del Comú, després convertides en plaça del mateix nom, on es troba la Casa de la Vila, Cal Soler i la casa de la senyora Montal, entre d'altres. Aquest lloc constitueix durant el segle XVIII, i propiciat per l'expansió econòmica de l' indústria paperera, el centre del creixement radial del nucli urbà. Així, durant aquest mateix segle parteixen fins als afores el carrer Nou, el carrer del Trull i el carrer de Sant Quintí (TORRENTS, 1993: 36). Al ser una de les places significatives de Sant Pere, el nom ha anat canviant: el 1875 es deia de les Eres o Nova (Arxiu Municipal, 5 d'abril de 1875); el 1911 rebia el nom de plaça Nova; cap al 1930 es deia de Jordi Zulueta, polític de l'època; després de l'última guerra civil, passà a dir-se oficialment "Plaza del Generalísimo Franco". La gent, però, continuava nomenant-la plaça de les Eres, nom que s'instituí de manera oficial amb la vinguda de la democràcia (HISTÒRIA, 1995).

AMAT, A. et al. (1990) El Paper. Programa d'actes de la Festa Major de St. Pere de Riudebitlles. HISTÒRIA (1995). Història gràfica de St. Pere. Programa de Festa Major de 1995. TORRENTS I ROSÉS (1993). Transformacions demogràfiques en un municipi industrial català: Sant Pere de Riudebitlles, 1608-1935. Tesi Doctoral. Departament d'Història Contemporània. Facultat de Geografia i Història. Universitat de Barcelona.