Pla de Palau
Santa Maria de Merlès

Edats dels Metalls
    -VII/XV
    Jaciment força erosionat.
    Sí, CC.AA. 6491
    Jordi Compte i Marta Homs

El jaciment de Pla de Palau es troba situat a l'extrem d'un serrat, acinglerat per la vessant de llevant i planer pel costat de ponent, sobre el mas Palau del Roc, a la riba de ponent de la riera de Merlès.
    Es tracta d'un lloc d'habitació amb estructures conservades. Arqueològicament el jaciment ha estat identificat per la presència d'abundant ceràmica oxidada ibèrica i per un conjunt d'estructures arquitectòniques indeterminades que s'observen sota la capa vegetal. No es té més coneixement d'aquest jaciment però es creu que les seves restes arquitectòniques poden correspondre a un assentament medieval i la terrissa que es recull superficialment podria ser testimoni d'un precedent ibèric anterior.

Des d'aquest punt es domina la vall de Merlès i es troba proper al jaciment ibèric de Bonells, aquest, situat a la banda de llevant de la riera de Merlès.

Estació arqueològica descoberta per M. Vilarrasa, veí de Puig-Reig.

Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el març de 2007.