Pla de Malla
Malla

Entre el puig Clascar i Vic

Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El pla de Malla és l'espai on es va disputar la batalla de Vic el dia 20 de febrer de 1810. En concret, va tenir lloc a la plana que hi ha entre el Clascar i la ciutat de Vic i es van enfrontar l'exèrcit espanyol comandat pel general Enrique O'Donnell i les del francès Joseph Souham, que pretenien controlar la ciutat de Vic. Hi van haver moltes pèrdues humanes dels dos bàndols durant la batalla, de la qual és probable que en quedin vestigis materials a nivell del subsòl.

La batalla de Vic es va produir en el context de la Guerra del Francès, en què l'Imperi napoleònic va voler expandir-se ocupant la península Ibèrica. El 20 de febrer de 1810 les tropes de l'exèrcit espanyol, comandades pel general Enrique O'Donnell, i les napoleòniques, comandades pel general Joseph Souham, van enfrontar-se en la proximitat de la ciutat de Vic amb l'objectiu de controlar la ciutat. Durant la batalla, en general Souham va quedar ferit de bala a l'ull esquerra, pel que va ser portat des del mas Pla de Malla fins a Vic, on va ser curat. La batalla va concloure amb la derrota de l'exèrcit espanyol, que va fugir a refugiar-se a la zona de Collsuspina.

TONA, M. (2010). La Batalla de Vic: Malla en temps de la Guerra del Francès (1808-1814). Malla: Ajuntament de Malla.