Pla Bona
Cabrera de Mar

    Maresme
    Parcel·les entre Can Boix i Cal Valencià
    10

    Coordenades:

    41.52145
    2.41888
    451514
    4596809
    Número de fitxa
    08029 - 102
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    IIaC-VdC
    Estat de conservació
    Dolent
    Desaparegut
    Protecció
    Legal
    POUM-103
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 857
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08029A00500011
    Autoria de la fitxa
    Marc Guàrdia i Llorens

    El jaciment es coneix bàsicament per les notícies antigues que se'n tenen i la informació que se'n desprèn. Actualment no es pot observar cap de les restes constructives que enumera Ribas, ja que foren destruïdes.
    La primera notícia que esmenta el jaciment prové de la "Història de Catalunya" de Víctor Balaguer on s'hi assenyala" prop de la casa nova del Sr. José Boter en unes vinyes del Pla "anomenat Bona" ruïnes d'edificis antics i, en el mateix paratge, conduccions antigues. També parla de "dos sepulcres amb una arca de plom l'un i de coure l'altre amb ossos barrejats amb cal, que semblava tot recent".
    Posteriorment Pellicer (1887) hi descriví els dos sepulcres i "restos de antiquísimos paredones, pavimentos de almendrado, trozos de tinajas, barros finos, pedazos de mármol que antes servían de enlosado y varios conductos antiguos de agua".
    Finalment Ribas en diferents publicacions parlà ja de les restes d'aquesta vil·la, de la troballa d'una estàtua de marbre femenina que fou venuda i de ceràmica fina i de l'existència de mosaics. Gràcies a un dibuix que ell mateix va es coneixen parts de dues habitacions pavimentades d'"opus signinum", que apareixien un marge. Al seu costat i al davant hi havia restes d'altres parets que devien dibuixar més habitacions que no s'acabaven de veure clarament. També hi ha dos basaments de columna davant d'una habitació, potser pertanyents a un pòrtic. Tot plegat estava travessat per un desguàs que es superposava a les parets del davant de les pavimentades. Les parets, d'un mig metre de gruix totes elles, corrien en direcció SO-NE.
    Donades les característiques de les troballes es pot establir l'existència en aquest indret de la pars urbana d'un establiment rural romà tipus villae, tal i com demostren les estructures i els elements sumptuaris recuperats al llarg del temps. La cronologia de l'establiment, davant la manca de dades sobre els materials mobles associats s'adscriu, de manera genèrica, a l'època romana.

    ALMAGRO, M.; SERRA RÀFOLS. J. de C.; COLOMINAS, J.. "Barcelona". A: Carta Arqueológica de España. Madrid: C.S.I.C.- Instituto Diego Velázquez, 1945. p.89.
    BARRAL, X.. Les mosaïques romaines et médiévales de la regio Laietana (Barcelona et ses environs). Barcelona: Universitat de Barcelona, 1978. (Publicaciones Eventuales; 29), p.34.
    ESTRADA, J.. Vías y poblamiento romano en el Área Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo de Barcelona, 1969.
    GORGES, J.G.. Les villes hispano-romaines: Inventaire et problématique archéologique. Paris: Centre National de la Recherche Scientifique, 1979.
    PELLICER, J.M.. Estudios histórico-arqueológicos sobre Iluro. Mataró: Feliciano Horta, 1887. p.87 i 247.
    PREVOSTI, M.. Cronologia i poblament a l'Àrea rural d'Iluro. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1981. p.185-186.
    RIBAS, M.. "La romana ILuro". La Paraula Cristiana. [Barcelona] XXVII (1933), 36.
    RIBAS, M.. El poblament d'Ilduro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1952. p.34.