La Peirota
Cabrera de Mar

Terrenys a la confluència del carrer de la Riera i camí de la Peirota

IIaC-VdC
    No es veu res en l'actualitat
    Marc Guàrdia i Llorens

En aquesta àrea s'han vingut documentat restes materials que comprenen des de l'edat de bronze, de l'edat de ferro i d'època ibero-romana. L'any 2000 es van realitzar els primers sondejos i la topografia del jaciment.
    El 2002, s'efectuà una intervenció arqueològica d'urgència als terrenys de l'antiga vinya de Cal Xeco. Es va procedir a excavar 5 sondejos per tal de delimitar les estructures, i realitzant-se, posteriorment, una excavació en extensió. Les restes que van aparèixer sembla que formaven part d'un conjunt pertanyent a un assentament agrícola de producció de vi d'època ibero-romana.
    Dins la part rústica es va documentar una estança delimitada per dos murs escairats en angle recte, molt malmesos, que semblaven formar part d'un torcular.
    També es documentà la presència de dos àmbits pavimentat amb "opus signinum" a diferents nivells i mitges canyes en els seus extrems per tal de facilitar el dipòsit líquid en la seva superfície.
    El més gran presentava un encaix rectangular a l'extrem oest, amb la presència en el seu interior d'una pedra rectangular de suport de la premsa torcular, amb dos encaixos rectangulars per sustentar l'"arbor" de la premsa que feia de suport basculant del "prelum". Tot el paviment tenia un lleuger pendent cap a l'est per tal de facilitar el recorregut del most resultant del premsatge.
    L'altre paviment d'"opus signinum" presentava una orientació transversal a l'anterior, i tenia la funció de recollir el most i canalitzar-lo cap els recipients d'emmagatzematge.
    La cronologia de les restes trobades és de la segona meitat del segle I a. C. i la primera meitat del segle I. d. C.
    La pedra de torculi es va extreure i el dipòsit d"'opus signinum" no es va conservar. La resta d'estructures van quedar soterrades amb la nova construcció.
    El novembre de 2013 es va realtizar una intervenció derivada de la instal·lació d'una conducció de Gas Natural a la finca situada al Camí de la Peirota número 4. S'excavaren dues petites rases de 100x40x80cm arran de la façana de la casa sol·licitant de la connexió de gas, afectant la vorera del carrer. L'altre rasa, es situà paral·lela a l'anterior afectant l'asfalt i amb unes dimensions de 50x50x80cm. El seguiment va donar resultats arqueològics negatius, però s'ha de tenir en compte que on s'obrí la rasa, coincidia amb el traçat de la conducció de gas prèvia, fet que implica que el subsòl ja estava afectat per la canalització primària.

GARCÍA, J.; MARTÍN, A; CELA, X.. "Nuevas aportaciones sobre la romanización en el territorio de Iluro (Hispania Tarraconensis)". Empúries. [Barcelona] LII (2000), p.29 - 54.