Pisos de l'antiga fàbrica Borràs
Santa Maria d'Oló

Carrer Josep Sauleda i Roca, 16-20. Nucli urbà d'Oló

Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Blocs de pisos per a treballadors de l'antiga fàbrica Borràs (actualment Sauleda) construïts l'any 1955. Es troben just davant de l'entrada al recinte de la fàbrica, al carrer que actualment s'anomena Josep Sauleda i Roca. Conformen una edificació allargassada de planta rectangular i es divideixen en tres blocs, que tenen una disposició esglaonada ja que el carrer fa un pendent considerable. Els blocs de la part superior tenen més plantes. La façana principal és encarada al nord-oest. Cadascun dels tres blocs té ressaltat un cos central fet de maó on hi ha el portal, rematat amb un arc de punt rodó i amb una cornisa superior. En el voladís de la teulada hi veiem cabirons de fusta pintats de blau, un detall que recorda els edificis modernistes de la fàbrica. Per la façana posterior els pisos disposen d'amplis balcons. Les façanes són pintades d'un color ocre clar.

La fàbrica Borràs començà a funcionar l'any 1920. Les fàbriques Borràs i López eren les més grans del poble, i van mantenir una forta rivalitat entre elles. Seguint l'exemple d'una colònia industrial, la fàbrica López construí pisos per als seus treballadors entre els anys 1945 i 1960. També la fàbrica Borràs va voler construir els seus blocs de pisos, i ho va fer el 1955. Això donava al recinte fabril, situat a un extrem del poble, l'aspecte d'una colònia industrial. Manufactures Borràs S.A. era un important conglomerat industrial amb vinculacions també amb la banca. Tanmateix, la fàbrica va tancar les portes a principis de la dècada de 1960, degut a la crisi del tèxtil. Les instal·lacions de la fàbrica i els pisos van passar a la nova indústria: Sauleda. Darrerament, alguns d'aquests pisos s'han venut als particulars i d'altres continuen sent propietat de Sauleda S.A.