Cal Fèlix
Santa Maria d'Oló

Carrer Sant Antoni, 4. Nucli antic d'Oló (Dalt del Poble)

Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli antic d'Oló (Dalt del Poble) que ha conservat una tipologia més o menys representativa de les cases construïdes al segle XVIII. És una edificació entre mitgeres, de planta més o menys rectangular, i consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada al carrer de Sant Antoni, conserva el mur de pedra però s'hi han remodelat les obertures per fer-les més regulars i s'hi ha adequat dos balcons. Antigament aquesta façana tenia dues llindes amb inscripcions, i en l'última reforma es van col·locar a la façana lateral.

L'edifici presenta les següents inscripcions:
    Inscripció en una llinda de la façana lateral (abans era a la façana principal): [...]RA AL DEVERT [F]ARER 1704
    Inscripció en una llinda de la façana lateral (abans era a la façana principal): SIT NOMEN DOMINI BENEDICTUM 1881
    El propietari, Josep Canamasas, té una col·lecció d'eines del camp i d'oficis tradicionals així com altres objectes aplegats de la tradició familiar i de procedències diverses.
    Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Cal Fèlix es troba en una posició relativament perifèrica respecte de l'antiga sagrera que en època medieval va sorgir al voltant de l'església. Possiblement aquest sector formava part de les dependències del castell, que s'aixecava uns metres a ponent. És possible que la casa es construís el 1704, tal com indica una de les llindes que abans hi havia a la façana principal. El text en llatí de la inscripció és difícil d'interpretar però fa referència a "Devert", que vol dir allotjament o hospedatge. Tal vegada, doncs, en un principi la casa havia fet funcions d'hostal. Antigament la casa s'anomenava cal Cuet. Cap a mitjans del segle XIX un fadristern de cal Nanjo la va comprar, i hi devia fer reformes el 1881, tal com indica una altra de les llindes. Pels volts de 1912 el propietari va marxar a l'Argentina. En aquests anys de principis de segle XX (fins els volts de 1910) als baixos hi havia una sala de ball. La propietat de cal Fèlix va continuar a mans de la família de cal Nanjo, que eren els Vilanova i després Canamasas, pel canvi de cognom degut a un casament entre hereva i pubill. L'actual propietari, Josep Canamasas Güell, hi ha portat a terme les darreres reformes.

PLADEVALL, Antoni; FERRER, Llorenç i altres (1991). "Oló als temps medievals", "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 39.