Pintures murals de Sant Vicenç de Malla
Malla

XIII
    Les pintures es conserven de forma parcial.
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Al Museu Episcopal de Vic s'hi conserven dos fragments de pintura mural policromada procedent de l'absis de migdia de l'església de Sant Vicenç de Malla. Es tracta de pintures molt fragmentades que per les seves característiques formals s'han datat de finals del segle XIII, inscrites dins de l'estil romànic, tot i que amb una clara influència del gòtic lineal. El primer fragment amida 2,6 metres d'ample i 1,4 d'alt. S'hi representa la figura de Crist en majestat dins d'una ametlla mística. Té les mans, la cara i la part inferior mutilats, vesteix una túnica i té un nimbe. Al seu costat hi ha diverses figures desdibuixades no identificables. El segon fragment, amida 1,29 metres d'ampla i 2,6 d'alt, i estava situat a l'entorn d'una finestra. Només s'hi conserva la figura d'un sant amb túnica i nimbe, amb actitud de pregària i els braços alçats. La part inferior de l'escena està definida per una retícula.

Hem d'afegir que a banda d'aquests fragments situats al Museu Episcopal de Vic, a la mateixa església de Sant Vicenç de Malla s'hi conserven dos fragments més descoberts en la darrera restauració. Un d'ells està situat en el mur de tancament de la nau central i l'altra l'altra a l'absis del costat de tramuntana. Es tracta de dos pintures molt petites (d'uns 0,30 per 0,20 metres cadascun), on s'hi representen elements decoratius.

Les pintures murals de Sant Vicenç de Malla van recuperar-se durant la restauració feta pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. En un primer moment, es van dipositar al seu magatzem, fins que l'any 1979 van traslladar-se al Museu Episcopal de Vic.

VIGUÉ, J., dir. (1984). Catalunya Romànica. Osona I, vol. II. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.
    VIGUÉ, J., dir. (1986). Catalunya Romànica. Museu Episcopal de Vic - Museu Diocesà i comarcal de Solsona, vol. XXII. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.