Monument a Francesc Paracolls
Malla

Al costat de tramuntana de l'església parroquial

Enric Pladevall
    Ajuntament de Malla. Carrer de les Afores, s/n. 08519
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El monument a Francesc Paracolls està situat a tramuntana de l'església de Sant Vicenç de Malla. Està constituït per un bloc irregular de marbre amb la part frontal polida. El centre del mateix està rebaixat formant la silueta de Catalunya, on hi ha clavades quatre barres metàl·liques que travessen el bloc petri. El monument està fixat directament sobre el terra. A poca distància del mateix hi ha una placa metàl·lica on hi consta: "El molt honorable president de la Generalitat de Sr. Jordi Pujol, inaugura aquest monument en honor d'en Francesc Paracolls (1665-1714), que va morir en defensa de les llibertats de Catalunya, i de tots els mallencs que han donat i estan donant la vida per ideals nobles. Malla, 23 novembre 1986".

En Francesc Paracolls era el fill i hereu del mas Paracolls de Malla que lluità a la Guerra de Successió amb els Vigatans, al costat d'en Bac de Roda. Va ser pres i ferit prop de Gallifa, des d'on van portar-lo a Vic per penjar-lo a la forca l'any 1714. Per a retre-li homenatge, se li va construir un monument commemoratiu, que va ser inaugurat l'any 1986 per l'aleshores president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.