Pins de can Duran
Sant Esteve Sesrovires

A l'interior del recinte penitenciari de Can Brians

Espècimen botànic
    Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia / Carrer Pau Claris, 81 (Casal Sant Jordi) BCN
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

La casa de Can Duran estaba situada a la banda sud del municipi, al costat de l'antic camí de Can Gros que baixava de Can Gros fins el Maset, situat vora l'Anoia. Can Duran estava situat entre el torrent de Can Gros -actual torrent de Can Margarit- i l'antic torrent de la Grau o del Grau. En els terrenys de la finca de Can Duran s'hi va construir el Centre penitenciari de Can Brians i la casa va desaparèixer. De l'antiga casa o el seu entorn, hi resten quatre pins que han quedat dins el recinte penitenciari. Es considera convenient incloure aquests especímes botànics en el Mapa de patrimoni de Sant Esteve Sesrovires , ja que aquests pins configuren un indret representatiu dins el centre penitenciari i varen ésser respectats en el moment de la construcció del centre.

En antigues escriptures, la finca està documentada com Can Duran de Brians. Actualment a la finca de Can Duran hi ha el Centre penitenciari de Can Brians. La casa ha desaparegut.

A la documentació de l'estadística general de població de l'any 1773, ja apareix citada Can Duran, com la Casa de Duran. En el "Nuevo Nomenclator" de l'any 1851 apareix Can Duran descrit com una "alqueria" o casa de labor, composada per dos edificis. La casa de Can Duran està identificada a la planimetria de les Minutes de la Cartoteca de Catalunya. L'edifici quedava situat a la banda sud del municipi, a redós de l'antic camí de Can Gros, bastit entre el torrent de la Grau i el torrent de Can Gros.

AMSES. CAIXA 2743. 9.1. Estadístiques generals de població (1722-1773) "Vecindario del Lugar y Termino de San Esteban de Sasroviras Obispado y Corregimiento de Barcelona practicado en 5 Abril 1773" (1773) AMSES. CAIXA 2743. 9.1. Estadístiques generals de població (1840-1878) "Nuevo Nomenclator. Provincia de Barcelona. Partido Judicial de Sant Feliu de Llobregat. Ayuntamiento de San Esteban Sasroviras" (1851) Cartoteca ICC, Fons Minutes municipals.