Pineda dels Rocs d'en Boquet
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Can Boquet
  Emplaçament
  Darrera la masia
  386

  Coordenades:

  41.52808
  2.34355
  445234
  4597590
  Número de fitxa
  08214 - 204
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08213A002000110000JP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Pineda de pi pinyoner pura amb un sotabosc dominat per brolla, que ha anat evolucionant cap a un bosc mixt, on cada vegada predomina més l'alzina. Els pins dominen el vessant més inclinat i assolellat, mentre que l'alzina va ocupant progressivament les zones més obagues.

  Aquest indret, de gran valor patrimonial per l'alta densitat de jaciments prehistòrics, conté uns amuntegaments granítics que han servit com a lloc d'enterrament en el període neolític final - calcolític. Alhora que també s'han convertit en lloc d'escalada massificat. Aquesta massificació està comportant un procés d'erosió del terreny i en conseqüència la desaparició de la vegetació arbustiva i herbàcia. Els possibles pins o alzines que creixen per tal de renovar aquest espai són constantment trepitjats impedint que la vegetació es regeneri espontàniament. L'aigua de pluja al no trobar res que la retingui, s'escorre per entremig dels blocs granítics descalçant progressivament la base de terra on s'aguanten.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2ª trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19-21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.