Pineda de de pi roig (Pinus sylvestris) de La Barata
Matadepera

La Barata
    Entre l’Obaga de les Cantarelles i Torrent Roig

Jordi Montlló Bolart

La zona de pi roig (Pinus sylvestris) està situada en part a l’Obaga de les Cantarelles i a ambdós vessants hidrogràfics del Torrent Roig, (415484 / 4610116 / 760 fins ben bé a l’alçada de l’avenc de la Pinassa. S’hi pot accedir des del Camí Ral, tram que s’inicia un cop passat el mas de la Barata, a mà esquerra. Un cop deixat a mà esquerra, la cadena que tanca el camí que mena a la propietat, s’inicia un corriol que s’endinsa cap el bosc, i pujant mena a la Roca del Corb.

La pineda de pi roig, viu a l’estatge montà, entre els 400 i els 1.800 metres. En aquest sector matadeperenc forma una massa dominant, tot i que conviu perfectament amb l’alzina i el roure. Els espècimens orientats cap el nord són molt més grans i abundants. La seva alçada depassa en els exemplars més grans els 30 metres. La capçada és cònica en els exemplars joves i més irregular en els adults. El tronc és rectilini i no massa gruixut. L’escorça és esquerdada, de color vermell metàl·lic. Les acícules estan agrupades de dos en dos, de color verd blavós, recargolades. Fan de 3 a 7 centímetres de longitud. Les pinyes són de color fosc amb una lleugera tonalitat groguenca, petites, de 3 a 6 cm de llarg i de 2 fins a 3’5 cm de gruix.

El pi roig també és conegut amb el nom de pi rojal, pi vermell, pi ros o pinassa. Probablement la seva presència és la que originà el topònim de l’avenc que també es localitza en aquesta zona.

PASCUAL, Ramon (1994). Guia dels arbres dels Països Catalans. Pòrtic Natura. Barcelona.

PHILIPS, Roger (1985). Los árboles. Editoral blume. Sant Fost de Campsentelles.

MILLAN, Pedro;MUÑOZ, Anna; SANZ, Julian (1996). Sant Llorenç. Diari de Terrassa. Lunwerg Editores, S.A.