Pineda de Can Marquès
Vilassar de Dalt

Can Marquès

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Pineda de pi pinyoner (Pinus pinea) localitzada a mà dreta de la riera d'en Salvet, per sobre de Can Marquès. Es tracta d'un bosc de pineda secundària, relativament jove, resultat de l'abandonament progressiu del cultiu de la vinya en un terreny sorrenc amb sauló, amb un sotabosc dominant per una brolla o màquia. Es desenvolupa en les zones més altes dels turons, en feixes abandonades i en un terreny inclinat i assolellat. En alguns sectors, sobretot a proximitat de les torrenteres que es formen a les capçades d'aquests turons se'l pot observar barrejat amb alzina. Aquest arbre de fulla endurida i persistent va colonitzant progressivament la pineda, ja que la intervenció de l'home no hi és present.

Fins la primera meitat del segle XX, tota aquesta zona encara estava plantada de vinyes.

PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.