Pica d'aigua beneïda de Sant Andreu de l'Espà
Saldes

L'Espà. Església de Sant Andreu de L'Espà. 08697 SALDES

XI-XII
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

A l'interior de l'església, al costat de la porta d'entrada, hi ha una pica d'aigua beneïda tallada en pedra. Està formada per la pica, de forma semicircular buidada en un bloc de pedra, amb la boca circular i el llavi pla, disposada sobre una base de forma troncocònica circular decorada exteriorment amb zigazagues en alt relleu. El conjunt està disposat sobre una columna de secció circular que es recolza sobre un tronc de piràmide invertida.

La tipologia no permet esbrinar clarament el moment de construcció d'aquesta pica, tot i que per les característiques i la ubicació en relació amb l'església, probablement sigui originària de l'època inicial de l'església, cap al segle XIII, si no anterior.