Pica baptismal de Sant Sadurní de Maçaners
Saldes

Maçaners. Església de Sant Sadurní de Maçaners. Carrer de la Serra d'Ensija. 08697 SALDES

XII
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Pica feta en un bloc de pedra arrodonit i buidat interiorment en forma hemisfèrica, amb el perímetre exterior de la boca circular però lleugerament aplanat als costats. No té cap marca o inscripció i es suporta sobre una base de pedra quadrangular de petites dimensions que la sobrealça del terra. La boca és circular amb el llavi pla.

Amb tota probabilitat, tant per la ubicació com per la tipologia, aquesta pica seria realitzada en el moment de construcció de l'església, probablement al segle XII o XIII. El 1292 es cita l'església de Sant Sadurní de Maçaners, així com diferents rectors entre 1313 i 1435 (p. 229, vol III baronies), cosa que deixa constància que hi hauria una primera església, probablement romànica, que va ser substituïda per una nova construcció a finals del segle XVII o inicis del XVIII, conservant la mateixa advocació.