Pica baptismal de Sant Cugat de Moja Olèrdola

Alt Penedès
Església de Sant Cugat de Moja

Coordenades:

41.32588
1.69098
390452
4575760
08145 - 306
Patrimoni moble
Objecte
Medieval
Romànic
XI-XII
Bo
Obert
Religiós
Privada accessible
Bisbat de Barcelona. C. del Bisbe, 5 08002 Barcelona
Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Pica baptismal situada a l'entrada de l'església de Sant Cugat de Moja. Es tracta d'una pica monolítica de forma troncocònica amb la vora quadrangular i l'interior circular. La part exterior té com a única decoració una doble incisió entre la base i la pica i a la vora.

Originalment dedicada a l'advocació de Sant Cugat, l'església està documentada des de l'any 1098, any en què el papa Urbà II la confirmà al monestir de Sant Cugat del Vallès. El 1109 una butlla del papa Calixt II també l'esmenta. Al segle XV ja consta que tenia com a copatró Sant Jaume. L'església es va mantenir sense gaires modificacions des que s'acabà, al segle XIII; amb l'afegiment de dues capelles a l'arrencada de l'arc presbiteral, fins ben entrat el segle XIX, quan a causa de la seva precària conservació i les seves reduïdes dimensions es construí la nova església al costat. Al final del segle XIX es procedí a restaurar l'antiga església romànica.

AA.VV.(1992). Catalunya romànica. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana. Vol.XIX. El Penedès. L'Anoia. CATALÀ ROCA, P. (1971). Els castells catalans. Rafael Dalmau. Barcelona. CRUAÑES, E. (1980). Esglésies romàniques del Penedès. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.