Pica baptismal
Arenys de Mar

Plaça de l'Església s/n
    Església de Santa Maria

XVI
    Bisbat de Girona (Plaça del Vi, núm. 2 - 17004 - Girona)
    Jordi Montlló Bolart

Pica baptismal de forma octogonal feta en pedra de Girona. Procedeix de la primera església d'Arenys de Mar (segle XVI). Tal i com diu Joaquim Garriga (2004), la pica baptismal de l'església de Santa Maria d'Arenys és "un objecte-document fundacional de pregones implicacions simbòliques [...]. esdevé un testimoni formidable de la celebració natalícia de l'Arenys mariner". S'hi pot llegir, gravat als costats de la pica: "SABASTIA DOY i MIQUEL RIERA SENDICHS A [N]Y 1575". Són els noms dels síndics elegits l'11 de juliol de 1574.

El baptisteri, on hi ha ubicada la pica baptismal, es troba a l'entrada a mà dreta i està decorat amb unes pintures de Josep Obiols i Palau (1894-1967), que en va fer els esbossos, i executades per Francesc Vidal i Gomà, l'any 1967.

No en sabem res d'aquesta primera església, que havia substituït la dedicació de Sant Elm per la de Santa Maria. Juntament amb la capella hi havia el cementiri. Es calcula que degué ocupar la part frontal de l'església actual, però es desconeix el lloc precís.

GARRIGA RIERA, Joaquim (2004). L'edifici de Santa Maria d'Arenys; dins Pilar VELEZ (coord.) L'esplendor de Santa Maria d'Arenys de Mar. Barcelona: Pòrtic, pp. 16-17.