Pica 2 de la vinya de la Soleia
Sant Llorenç d'Hortons

Vinya de La Soleia, al sud del nucli urbà
    Entre la BV-2249 i el Torrent de Can Mata

Està desmuntat en part
    Jordi Montlló Bolart

Conjunt format per un dipòsit desmuntat de planta quadrangular de 80 cm de costat i una fondària indeterminada i un dipòsit adossat de secció circular d'1 metre de diàmetre de boca.
    El dipòsit circular està excavat a la roca i feia 2'5 metres de profunditat, però està mig colgat per sedimentació i només és visible 1'30 metres. Quan funcionava es recollia l'aigua de la terrassa que feia pendent i conduïa l'aigua al dipòsit, on hi havia un petit canal amb una pedra que servia per filtrar els elements vegetals i pedres més grosses i evitar que caiguessin al fons.

En aquesta vinya hi ha ceps centenaris.

Es tracta d'un dipòsit d'aigua en el qual es feia el "caldo bordolés" (boullie bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya. Segons informació oral facilitada pel senyor Jaume Ponnou, en aquesta vinya hi havia 6 o 7 piques com aquesta, però només se'n conserven tres. Era habitual la freqüència de piques en les vinyes, per tal d'anar carregant la sulfatadora, que es portava a l'esquena, a mesura que s'anava sulfatant la vinya. Per tal d'estalviar un esforç innecessari a l'hora d'anar al punt de magatzematge; i també per poder recollir més aigua en diferents dipòsits, i tenir-ne suficient per fer la quantitat de "caldo" necessari.