Pic del Migdia
Navàs

Música i dansa
    XXI
    Josep Sensada Seuba (músic)
    Lúdic/Cultural
    Jordi Piñero Subirana

Cançó o peça musical composta pel navassenc Josep Sensada l’any 2002 amb la finalitat d’incorporar la Colla de Bastoners a la tradicional ballada que fan els gegants a la Plaça de l’Ajuntament per la Festa Major. Es tracta d’una peça alegre que ballen els bastoners i que deu el seu nom al fet que es balla a l’hora del migdia.

Els capgrossos i gegants de Navàs es van inaugurar els anys 1965 i 1966 respectivament, i posteriorment s’hi va afegir el ball de cascavells (1968) de la mà d’un grup de joves dansaires. L’any 2002 es van incorporar a les ballades de la Plaça de l’Ajuntament la Colla de Bastoners, amb la peça el Pic del Migdia, composta pel navassenc Josep Sensada. L’any 2004 es va fundar el Grup de grallers i gralleres que acompanya les sortides dels gegants. El 2016, commemorant els 50 anys dels gegants Jordi i Montserrat, es va renovar la vestimenta d’aquests gegants, i es va inaugurar un ball que només es dansa un cop cada cinc anys, amb música de Mercè Sangrà i coreografia feta pels propis membres de la colla gegantera.

El músic Josep Sensada i Seuba (Puig-reig 1935 - Navàs 2016) fou promotor dels Pastorets de la colònia Soldevila i en va ser director musical i tècnic de so. Va fundar l’esbart Sant Esteve el 1948, va dirigir durant quaranta anys la Societat Coral Cantaires Navassencs, va compondre sardanes i caramelles, i és autor també d’algunes poesies. El 2002 va col·laborar en la creació de la Colla de Bastoners de Navàs i en va compondre la música per al ball de festa major. El 2008 les entitats culturals de Navàs li van concedir el Premi Flama a la cultura Popular.