Plaça de l'Ajuntament
Navàs

Plaça de l'Ajuntament. Navàs

Carles Buïgas Sans (arquitecte de la font)
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 09.CA. Nivell 1. Integral. Nivell 4. Ambiental.
    Font de la plaça: BCIL
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Plaça porxada que s’estén davant de l’edifici de l’Ajuntament de Navàs. És formada per un seguit d’edificacions que dibuixen un perímetre en forma de U i que tenen l’Ajuntament com a eix de simetria, amb unes façanes que adopten una imatge unitària. Aquestes edificacions tenen una profunditat d’uns nou metres i mig i es desenvolupen de forma escalonada, amb tres plantes a la part propera a l’Ajuntament i augmentant un pis als extrems i centre de cadascuna de les façanes de la plaça. Resta pendent de construir el costat dret de la façana nord.

Totes les façanes de la plaça comparteixen una mateixa composició, singularitzada per la porxada de la planta baixa. Aquesta és resolta amb arcs de mig punt sobre pilars amb revestiment de carreus, i l’interior és cobert amb sostres plans. Les plantes primeres queden ocupades bàsicament per balcons protegits per baranes de ferro i estan unides per una cornisa lineal que ajuda a emfatitzar la imatge del sòcol porxat, unificant tota la plaça. Les plantes intermèdies combinen diferents ritmes d’obertures quadrades, mentre que les terceres plantes es resolen mitjançant sèries de finestres coronades amb arcs de mig punt.

La disposició dels edificis genera una àmplia plaça de planta rectangular amb un espai interior ocupat per una font circular de dimensions considerables. Queda situada a la part de ponent i encerclada per unes petites zones enjardinades. La part de llevant, completament lliure d’elements, incorpora en el paviment l’escut del municipi.

L’edifici de l’actual Ajuntament es va començar a construir a finals de l’any 1953 i les obres van durar tres anys. La inauguració va tenir lloc el 29 de gener de 1957, amb la presència del governador civil i el bisbe de Solsona. L’arquitecte de l’obra va ser Alexandre Tintoré Oller, i el constructor, Celestí Vidal. En el cos central el nou edifici disposava d’oficines municipals, situades al primer pis, i també tenia vuit pisos per a mestres, atès que en aquell moment la llei obligava a oferir habitatges als docents de les escoles públiques.

L’any 1978 es va fer la nova plaça amb la font projectada per Carles Buïgas Sans (1898-1979), arquitecte, enginyer i luminotècnic autor de les fonts de Montjuïc de Barcelona.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 44.