Pi Novell
Sant Pere de Vilamajor

Extrem nord-oest terme municipal
    Situat entre el turó del Samon i el d'en Cuc.

Pla Especial de Protecció. DOGC número 5308 de 30 de gener de 2009.
    Virgínia Cepero González

El turó del Pi Novell, amb 1.225 m d'alçada sobre el nivell del mar, es situa a ponent del turó del Samon i forma part del massís del Montseny. Hi afloren materials del cambrià-ordovicià (nivells pissarrosos amb diferents graus de metamorfisme).
    El coll del Pi Novell és el lloc de pas tradicional, que permet anar de Vilamajor, passant per Cànoves i el Montseny, a la Calma.
    El nom original d'aquest indret és el "Pi Vell" i no pas el "Pi Novell", que és una deformació del nom original produïda pels volts de l'any 1921. Els tècnics de l'Instituto Geográfico Nacional, quan elaboraven la cartografia de la zona, van traduir el nom al castellà com a "Pino Vell", que va acabar evolucionant a "Pi Novell".

Erròniament s'havia atribuït al turó del Pi Novell el punt més alt del terme municipal de Sant Pere de Vilamajor en detriment del turó del Samon, de 1.272 m.
    Aquest indret dóna nom al centre cívic del poble de Sant Pere de Vilamajor, i també a un sender de petit recorregut, que uneix els pobles de Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor amb la Calma.

HERRERO i BARÓ, H. (2004). "El punt més enlairat del municipi", "L'extensió del terme municipal",. Quadernets de Vilamajor, 1. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 22-23.