Pou de neu del coll del Pi Novell
Sant Pere de Vilamajor

El Pi Novell
    A tocar de la pista que condueix al coll del Pou d'en Vesa.

XVII-XIX
    La pista que condueix al coll del Pou d'en Vesa passa per sobre de la seva planta.
    Virgínia Cepero González

Pou de neu situat enmig d'una fageda, a tocar de la pista que condueix al coll del Pou d'en Vesa, a uns 1.182 m d'altitud.
    Es troba bastit directament sobre la roca natural, però també hi ha una part amb revestiment de pedra seca. Actualment, es troba en molt mal estat ja que només conserva un sector del seu interior, degut a que la pista que condueix al coll del Pou d'en Vesa passa per sobre de bona part de la seva planta.

Durant els segles XVII-XVIII es va produir la màxima activitat constructora de pous de neu i congestes, relacionat amb un període climàtic molt fred.
    El petit complex de pous situats a l'entorn de l'obaga del turó del Samon, és el més meridional del Montseny. Aquesta zona es troba coberta de faigs, fet que fa pensar que, antigament, s'hi donaven les condicions climàtiques adequades per a bastir-hi pous i congestes.
    Els pous de neu són excavacions senzilles fetes en el sòl natural de la muntanya, situades tant en indrets de gran pendent com en zones més planeres. Les seves mides són variables, tot i que sempre són de planta cilíndrica, sense coberta d'obra. Generalment, el seu interior es revestia de pedra seca, procedent del seu entorn o de la mateixa excavació, però en alguns casos aprofitaven directament la roca natural. A l'exterior es construïa un mur de contenció, que li donava el característic perfil circular atalussat d'aquestes construccions.

DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental, p. 121.
    POUS DE GLAÇ AL VALLÈS ORIENTAL, Consell Comarcal del Vallès Oriental: www.perebascones.com/pousdeglac/index.html