Pi de la Planxa Font-rubí

Alt Penedès
Al Coll de la Barraca, enmig de la Carrerada
697

Coordenades:

41.44265
1.57252
380752
4588881
08085 - 92
Patrimoni natural
Espècimen botànic
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Pública
Miquel Gea i Bullich

El Pi de la Planxa és un exemplar de "Pinus halepensis" que es troba al mig de la Carrerada, al centre també del Coll de la Barraca. Aquest grup de cases és situat al pas muntanyós, al coll, que permet a aquest camí penetrar a la Serra de Font-rubí i travessar-la. En aquest punt també hi neix el camí que va al Castellot. El gran pi, d'uns 16 m d'alçada i 13 pams de soca, correspon a la subespècie del pi pinyoner. El camí l'abraça i aquest quedant enmig l'imponent arbre, ara desprotegit. El Coll de la Barraca és un nucli entranyable i ben endreçat i ofereix multitud de passejades pel seu privilegiat entorn, així doncs, el visitants podran complementar l'anecdòtica visita a aquest arbre monumental de Font-rubí.

El Pi de la Planxa és potser l'arbre monumental més citat en el dossiers, estudis i llibres que parlen de Font-rubí. Sembla que gaudia de força popularitat i figura oficialment com a topònim en els mapes editats per l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Pot ser la seva transcendència la deu al fet d'estar plantat al bell mig de la Carrerada que travessa el Coll de la Barraca per dins. Sembla que el bestiar hi topava quant els grans ramats baixaven al litoral i molts s'hi paraven a ratar-ne l'escorça. Algun veí, amb la intenció de salvar-ne la integritat, hi va col·locar una planxa de ferro al voltant de la soca. Així va ser batejat per pastors i veïns, tot i que l'entrada en desús d'aquesta via de transhumància i el bon creixement de la soca van fer desaparèixer aquest element protector que li va donar nom.

GALIMANY, Marc (2006). "El Pi de la Planxa". Montònec. Revista d'informació local de Font-rubí, núm. 96, desembre 2006. Pàgs. 30-31.
LLORAC, Salvador (1991). "Font-rubí. Passeig pel temps i el territori". Ajuntament de Font-rubí. Pàg. 169.