Pg. de la Ribera, 11-12- C/ Carreta, 41

Pg. de la Ribera, 11-12- c/ Carreta, 41

Josep Mª Martino Arroyo (1881-1957)
    Regular
    Pel que fa a les prescripcions del Pla Especial, es considera necessari conservar les façanes i s'aconsella recuperar la coberta a quatre vessants de la torre. Actualment l'edifici disposa de xarxes de protecció per a les llosanes dels balcons. L'estat de l'edifici requereix millores en general.
    Pla Especial, 341. 2006
    Ref. cad.: 62220DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici de quatre nivells d'alçat (pb + 4p) que es caracteritza pel fet de presentar la meitat esquerra del seu frontis configurada a mode de torre de cos quadrangular, visiblement avançada respecte de l'alineació de la via pública, concretament del passeig de la Ribera. Els angles de les seves façanes estan definits per carreus de pedra regulars, disposats en forma de pinta. La resta del parament mostra arrebossat, excepte la planta baixa, que presenta un sòcol de pedra.
    Les obertures que s'identifiquen a la planta baixa mostren un disseny d'arc de mig punt, lleugerament peraltat, amb el perfil ressaltat per una franja llisa que sobresurt del plom del mur.
    El cos de la banda dreta consta d'un balcó en el primer pis, amb la volada conformada per llosanes de pedra de perfil motllurat i suportada per mènsules; la barana és metàl·lica, de ferro, de fundició. En el segon pis s'identifica una galeria de tres finestres d'arc de mig punt, separades per pilars quadrangulars amb la imposta en relleu i, al mateix temps, unides per un mateix ampit. Sobre aquesta galeria s'aprecia l'antic coronament de la façana, amb una cornisa motllurada situada sobre un registre en el que s'alternen cartel·les i orificis de ventilació. El pis que en l'actualitat se situa immediatament per sobre respon a una remunta força recent.
    Pel que fa al cos esquerre, és a dir, a la torre, cada pis presenta un balcó com l'anteriorment descrit i en els laterals s'obren finestres convencionals. Destaquen els permòdols que suporten el ràfec de la falsa coberta. La façana que afronta al c/ Carreta disposa de diverses finestres i també permet apreciar una zona de remunta en el darrer pis.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 8 que inclou, segons aquesta normativa municipal, l'illa de cases que millor conserva l'arquitectura sitgetana realitzada entre el segle XVII i inicis del segle XIX, excepte el Passeig de la Ribera i el c/ Major en els que molts edificis van ser substituïts després d'aquest període. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)