Can Falç

Pg. de la Ribera, 13-14- c/ Carreta, 34-36

La façana de l'edifici evidencia una restauració relativament recent.
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. Barcelona-08008
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una estructura que disposa de diversos volums construïts entre mitgeres. La gran majoria de volums s'estructuren en alçat en planta baixa i dos pisos, amb coberta de teules formant diverses vessants (composta). A la façana afrontada al passeig de Ribera s'organitza un cos d'edifici només de planta baixa (amb coberta plana transitable) i un pati defensat per una tanca perimetral pel cantó del passeig de la Ribera. Aquest cos baix també afronta al carrer de la Carreta, on se situa la porta d'accés a aquesta zona; al costat mateix (part més meridional) hi ha una finestra, i a la façana del passeig s'organitzen dos finestres més. Aquestes quatre obertures són senzilles i no disposen d'emmarcaments remarcables, llevat d'una reixa de ferro de forja rematada per una creu. El terrat d'aquest volum disposa d'una barana de ferro de disseny senzill muntada entre matxons d'obra de reforç.
    La façana afrontada al pati esmentat disposa de diverses obertures, destacant les tres del primer pis, que donen a una balconada. Dita balconada disposa de la llosa d'obra amb una estructura de ferro de forja que la suporta, amb rajoles i barana de barrots verticals que combinen els de secció quadrada amb helicoïdals. A més, les tres obertures estan emmarcades (brancals i llindes rectes) per grans carreus de pedra ben tallats i amb el cantell bisellat. La planta segona disposa de dos senzills balcons ampitadors amb la llosa de pedra d'escàs voladís. Les baranes són senzilles alternant barrots simples amb helicoïdals.
    De la façana afrontada al carrer de la Carreta destaca, a la part més septentrional, un portal amb una llinda adovellada (de carreus de pedra) en forma d'arc de mig punt. L'estructura dels dos balcons del primer pis és diferent a la de la balconada del primer pis descrita anteriorment. Aquests dos balcons disposen de llosa de pedra amb el cantell motllurat i una barana, això sí, similar a l'anterior. Els dos balcons que se situen a la planta segona tenen les mateixes característiques que els de la mateixa planta descrita anteriorment.
    El revestiment de les façanes, llevat dels emmarcaments de pedra de les obertures descrites, és senzill, fet a base d'un arrebossat simple pintat de color blanc.

Aquest edifici era propietat d'una de les famílies més antigues de Sitges, l'origen de la qual es remunta al segle XIV . Els primers membres de la nissaga van estar relacionats amb el món marítim i a la producció de malvasia. L'últim membre de la nissaga Falça va morir sense descendència l'any 1803, data en què l'edifici va passar a ser propietat de la família Dalmau, el penúltim descendent de la qual és autor del tractat "Història y cultivo de la malvasia", guanyador del certamen científic i literari de l'any 1886.
    Anecdòticament, convé ressenyar que la majoria dels pintors que s'han inspirat en els paisatges sitgetans, inclosa l'anomenada escola luminista i altres figures com Santiago Rusiñol i Almirall, han representat el jardí romàntic i l'hort d'aquesta casa.

COLL. I. (1981) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11934
    CARBONELL, J. (1978) "Don Josep Bonaventura Falç i el context històric de la seva època". Sitges.