Casa Antoni Serra Ferret

Pg. de la Ribera, 17

Salvador Viñals i Sabaté (1847-1926)
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, tres pisos i terrat pla transitable, que es podria emmarcar dins del moviment modernista. La parcel·la on s'insereix l'edifici és força estreta i, per tant, només disposa de dos eixos verticals d'obertures. A la planta baixa i a la part més oriental se situa el portal d'accés al vestíbul que mena al cos d'escala (amb una fusteria tipus tarja), coronada per un arc escarser i trencaaigües que descansa en petites mènsules amb relleus de motius florals. La finestra situada a la part més occidental té les mateixes característiques, i entre aquestes dues obertures se situa una petita columna adossada que arrenca d'una mènsula decorada amb relleus florals, situada a nivell del de les obertures i al bell mig de l'amplada de la façana, amb un palmell decoratiu que serveix de mènsula a la llosa del balcó de la primera planta. Tots els elements d'aquesta planta baixa són de pedra (brancals, llindes ampit, columna decorativa, etc.), la qual disposa d'una zona de sòcol, també de pedra, que sobresurt lleugerament de la línia de façana. A la resta de superfície dels baixos es disposen carreus buixardats col·locats al trencajunt.
    Les dues obertures del primer i segon pis menen sengles balconades; la llosa de les quals és de pedra, amb el cantell motllurat, i amb més voladís a la part central. Les dues baranes disposen de diversos barrots verticals, entre els quals hi ha tot un seguit d'enllaços geomètrics de ferro de forja. Les obertures que donen a les balconeres són senzilles, sense cap motiu ornamental que les emmarqui. La darrera planta disposa de dues finestres senzilles, amb uns emmarcaments que adopten la forma de faixa simple que sobresurt lleugerament de la línia de façana. Corona la façana una cornisa contínua motllurada amb vuit mènsules decorades amb tríglifs, entre les quals s'estén una faixa d'esgrafiats amb motius florals i geomètrics. La barana del terrat és d'obra, amb un frontó central curvilini, on hi ha inserida la data de 1903.
    El revestiment de la façana (llevat dels baixos) és simple, fet a base d'un arrebossat senzill només trencat per una faixa simple, que sobresurt lleugerament de la línia de façana, situada a nivell del forjat de la primera planta.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 13, constituït per dos sectors ben diferenciats. D'una banda, el frontis del passeig de la Ribera que inclou arquitectura d'inici del segle XX, eclecticista i modernista i algunes construccions més recents. En segon lloc el carrer de Sant Pau amb cases de finals del segle XIX i algun exemple d'arquitectura modernista i noucentista, així com una part del carrer de Parellades relativament nova. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Can Serra.

Antoni Serra i Ferret és un dels sitgetans que emigraren a les colònies espanyoles amb l'objectiu de fer fortuna en els negocis d'ultramar. S'establí a Santiago de Cuba i a Guantànamo, on fundar la marca "Serra, Massana y Cia" dedicada a la importació de teixits. També va ser soci de la casa "C. Brauet y Cia" a Guantànamo. Tornà a Sitges l'any 1901, on va continuar la seva carrera financera com a soci de "Vichy Catalán" i administrador de la junta de l'Hospital de Sitges. El seu panteó del cementiri municipal va ser construït per J. Reynés el mateix any de la seva tornada.
    El 15 d'octubre de 1902, el propi Antoni Serra s'adreçà a les autoritats municipals, tot sol·licitant el permís d'obres per a bastir un edifici al passeig de la Ribera; adjuntava el projecte arquitectònic signat per l'arquitecte Salvador Viñals, que fou aprovat sense problemes el dia 21 del mateix mes i any (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1896-1902).
    L'autor de l'edifici, Salvador Vinyals i Sabaté [mestre d'obres-1868; arquitecte-1877], deixeble d'Antoni Robert, és autor del projecte de l'Ajuntament de Sitges i de diferents edificis de la vila i de l'Eixample barceloní. Entre altres obres, comparteix amb Antoni Robert l'autoria del nou monestir de Sant Pere de les Puelles a Sarrià i amb Domènec i Estapà, el projecte de la presó Model de Barcelona. A Sitges és un bon exponent de l'estil neorenaixentista que es desenvoluparà dintre del eclecticisme.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie: Obres i Urbanisme. Caixa 1896-1902.
    COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú.
    MILES, C. "Arquitectura modernista de Sitges". Inèdit. Arxiu Municipal de Sitges.
    MONTE, M.A. (1987) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11935