Petja
Alpens

A 1200 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 17'100

De la part dedicada a l'habitatge de l'antiga masia de la petja no se'n conserva res.
    La teulada així com el terra de fusta del segon pis de la pallissa es troben males condicions.
    Cruells Societat Patrimonial. c/ la Vinya, 4, 08587 Alpens
    Jordi Compte i Marta Homs

De la masia la Petja, actualment inexistent, només se'n conserva la pallissa, ubicada en un punt elevat sobre la riera Lluçanès des d'on es divisa la masia del Graell i una extensa zona boscosa.
    La pallissa, encarada a l'oest, és de planta rectangular amb els murs de càrrega de maçoneria de pedra i cantonades diferenciades. Té la teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i està sustentada per grans pilars de pedra i bigues de fusta. Està composada per dues plantes amb un accés directe al segon pis a la façana nord.
    La façana principal, orientada a l'oest, queda totalment oberta i les façanes est i sud no tenen cap obertura. Modernament s'ha construït una pallissa de menors dimensions construïda amb obra i teulada de fibrociment.
    Al davant de la pallissa hi ha una llarga granja construïda amb obra i teulada d'una vessant actualment en desús.

La masia de Petja té uns orígens medievals que es remunten més enllà del segle XIV. Apareix documentada en el llibre de consueta de 1638 on es reflecteix un llistat de les cases o famílies que en aquell moment hi havia al poble i al terme parroquial. La construcció actual, però, correspon a la pallissa de la masia original i probablement no és anterior al segle XVIII.

AADD, Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Osona i Ripollès. Enciclopèdia Catalana, 1993.