Pessebre vivent de Tona
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Cada any per les festes nadalenques, se celebra a Tona el Pessebre Vivent. Aquest Pessebre consisteix en la representació dinàmica i parlada de diversos episodis del naixement de Jesús. L’espai on es desenvolupa és el Parc de les Feixetes, tot el pessebre està distribuït en escenes per dins del bosc de rouredes i alzines, a redós del turó del Castell de Tona.
L’organització és a càrrec de l’Agrupació Pessebre Vivent de Tona. Aquesta agrupació no té socis, tots en són membres col·laboradors. Per al funcionament de l’entitat hi ha constituïda una junta amb president, sots president, tresorer i vocals, segons els estatuts de l’entitat. Aquesta funciona bàsicament per mitjà de grups de treball com poden ser: el grup de vestuari, edició i arranjaments de guions, construcció, assaig i posada a escena, etc. La major part dels integrants són veïns de Tona, tot i que la participació de persones d’altres pobles de la comarca també hi és present. Actualment poden ser unes 200 persones entre figurants i grups de treball.
Tot i que hi ha algunes estructures físiques que han quedat fixades al Parc, la gran majoria dels escenaris són desmuntats i tornats a reconstruir cada any. En les representacions, els personatges i els efectes especials de llum i so s’harmonitzen amb l’entorn natural (Agrupació Pessebre Vivent de Tona).
Imatges cedides per l’Ajuntament de Tona.
Història
El pessebre va néixer l’any 1972 quan el grup d’Escoltes, l’Esbart dansaire i una colla de jovent del poble varen decidir que calia fer alguna activitat pels volts de Nadal, en aquell moment només se'n feien dos o tres de pessebres vivents a Catalunya. En veure que aquesta idea podia arrelar, es va formar l’anomenada Agrupació Pessebre Vivent de Tona.
De bon començament, les escenes eren totalment de pas, és a dir, el visitant realitzava el recorregut acompanyat per música nadalenca i anava veient els diferents diorames. De mica en mica, es va anar passant a un pessebre on la interpretació era cada cop més important, i s'incloïen escenes amb diàlegs juntament amb efectes de llum i so.
Des dels seus inicis ha estat una constant el fet de representar el pessebre a la falda del Castell, que és un bosc de roures i alzines disposades en forma de feixes, cosa que possibilita l’entrada de diferents grups de visitants alhora. Com a característica cal dir que, pel fet de ser un bosc, no hi havia construccions o edificis. Això va fer que s’optés per construir cada any les diferents escenes (poble de Betlem, Anunciació, Naixement, etc.) i després de finalitzar l’última representació de l’any en curs, desmuntar-les per recuperar el material emprat. Els materials utilitzats per a la construcció eren bàsicament plaques de guix, fusta, pedres i altres materials diversos de construcció. Actualment una part important del pessebre es continua construint amb aquest sistema, tot i que s’han incorporat nous materials com és el cas del polièster o d’espumes expandides.
Com a dada important a la història del pessebre, cal fer esment que l’entitat Agrupació Pessebre Vivent de Tona va ser una de les impulsores de la creació de la Coordinadora de pessebres vivents de Catalunya. El poble de Tona va tenir l’honor l’any 1991 de ser la seu de la primera assemblea on es signà l’acte de fundació de la Coordinadora (Agrupació Pessebre Vivent de Tona).